Bu okul, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2010 19:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu altından geçen sudan dolayı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilerek 1998 yılında yapımına başlanan ve Viranşehir'in ilk sekiz yıllık okulu olma özelliğini taşıyan okulun duvarları, okulun altını adeta dereye çeviren kaynak suyundan dolayı çatladı.

Yaklaşık 450 öğrencisi olan okulun yapımı sırasında kaynak suyu çıktığı ve bu suyun masrafından kaçınıldığı için üstü kapatılarak engellenmeye çalışıldığı iddia edildi. Okulun mühendisinin suyu tahliye etmek veya zemine doğru kaydırmak için çizilen projelerin sonucunda masrafların artmasından dolayı, yapmadığı ve üstünü örttüğü de ileri sürüldü.

Milli Eğitim Müdürü Ömer Sağır, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak konuyu araştırıp bakanlıktan ve valilikten gelen bilir kişilerce tutanak tutturduklarını belirterek, sorunun çözümü için 200 bin TL masraf gideceğini belirtti.

Sağır, "Okul 1998 yıllarında inşa edilmeye başlandı. Edindiğimiz bilgiye göre, inşaat yapılırken okulun altından su kaynağı çıkmış. Bu kaynak ciddi boyutlarda seyrederken, inşaatı yapan yetkililer her ne sebepten bilmiyoruz ama su tahliyesi için bir çalışma yapmamışlar. Okul faaliyete girdikten yaklaşık 1 yıl sonra zemin katta su birikintileri olmaya başlamış. Bu birikme yıllarca devam etmiş. Şimdiler de ise eskisi gibi ciddi boyutlarda değil.'' dedi. Yıllarca zemin katı kullanılmayan okulu, bu sorundan kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını da söyleyen Sağır, "Su birikintileri 3 yıl öncesine kadar 1 veya 1,5 metreyi buluyordu. Aşırı derecede birikinti oluyordu. Fakat belirli aralıklarla bu birikinti azaldı. Su şu anda yok denecek kadar azaldı. Biz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okulun sorununu çözmek için gerekli yerlere başvuru yaptık. Şuanda bu suyun tahliyesi veya yön değiştirmesi için 200 bin TL gibi bir masraf çıkartıldı. Bu bilgileri gerekli yerlere bildirdik.'' şeklinde konuştu.

Yılların verdiği eskimenin yanında suyun açtığı çatlakların gözle görünür şekilde ciddi boyutlarda olması okulun çökme tehlikesini de gündeme getirdi.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Çapanak, okulun bu durumunun yeni öğrendiklerini belirtti. Akrabalarının çocuklarının da bu okulda eğitim gördüğünü belirten Çapanak, "Okulun zemin katında ciddi çatlaklar olduğunu öğrendik. Özellikle zemin kat olması tehlikeyi bir kat daha artırıyor. Sorun çözülmezse Allah korusun okul çöker. Biz bu konuda yetkililerin gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber