Sağlıkçılardan, tam gün yasa tasarısına protesto

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2010 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tabip Odasına üye bir grup sağlık çalışanı, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısını protesto etti.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan bir grup sağlık çalışanı, üzerinde, "Maaşımı devlet versin vatandaş değil", "Tam gün değil, tam güm", "Hastaların sağlığı piyasaya terk edilemez" yazılı pankartlar açtı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, yaptığı açıklamada, tasarıyla ilgili gerçek dışı beyanların başında, hekimleri hedef tahtası haline getirmek için sürekli hekim ücretlerine yönelik yapılan açıklamaların geldiğ ini söyledi.

Kamu Hastane Birlikleri kurularak, maaşların da döner sermayeden ödeneceği koşullarda şu anki ücretleri almanın bile hayal olacağını belirten Aktan, "Çünkü Kamu Hastane Birliği işletmesi kurulduğunda, devletin maaş ödemesi kalkacak, elde edilen gelir ölçüsünde para ödenecektir" dedi.

Mevcut döner sermaye ödemelerinin bile tavandan yapılmadığını, tasarıda belirtilen mesai dışı çalışmayla elde edilecek kazanca ulaşabilmenin ise günde en az 13-14 saat çalışmayı gerektirdiğini ifade eden Aktan, şunları kaydetti:

"Nöbet ücretlerinin saatinin komik bir rakam olan 3 küsur liradan, 5 küsur liraya çıkarılacak olması, tasarıyla yapıldığı söylenen iyileştirmenin hazin boyutunu özetlemektedir. Tasarı, özlük hakları açısından tam bir hayal kırıklığı olmakla beraber, eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti açısından da eğiticilere, öğretim üyelerine daha iyi bir ortamı sağlamamaktadır. Hekimleri güvencesiz bir ortamda çalışmaya iten bu anlayış, kazancı da performans sistemiyle hastaların cebinden alınacak paraya, daha fazla ve niteliksiz hasta bakmaya endekslemiştir."

Meclis gündeminde bulunan "Tam Gün" ve "Kamu Hastane Birlikleri" yasa tasarılarının ne halka ne de hekimlere olumlu bir kazanım getirdiğini savunan Aktan, "Bu tasarıların yasalaşması durumunda, Bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle tıp fakülteleri hastaneleri başta olmak üzere sağlık ortamında telafisi mümkün olmayan sakıncalar doğacaktır" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber