Ekonomik kriz önlemlerinin süresi uzatılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2010 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Tasarısını? Meclis'e sevketti.

Meclis'e gönderilen Torba Yasa Tasarısıyla; 2009 yılında alınan ekonomik kriz önlemlerinin süreleri uzatılıyor. Bu çerçevede, Global ekonomik kriz nedeniyle istihdamda ortaya çıkan sorunların aşılması amacıyla, 2008 ve 2009 yıllarında kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının iyileştirilmesi ve kısa çalışma ödeneğinin artırılması uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi öngörülüyor. Aynı kapsamda olmak üzere, ilk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması ve uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi düzenleniyor.

Tasarıyla ayrıca; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, veto ettiği Özel İstihdam bürolarının açılmasına ilişkin düzenleme yeniden şekillendiriliyor. Bu çerçevede; Özel istihdam büroları ile kurulacak geçici iş ilişkisi yeniden değerlendiriliyor.

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ÇALIŞTIRILMASI

Tasarıyla; Türkiye'de yabancıların çalışmasını öngören düzenlemeyle; Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve meslekî yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilmesi öngörülerek, nitelikli yabancı işgücünün istihdam süreci kısaltılmakta, ülke açısından önem taşıyan ulusal ve uluslararası projelerle araştırma ve geliştirme projelerinin aksamadan kısa sürede tamamlanmasının önü açılıyor. Ayrıca, mesleki eğitim alanı dışındaki bir görevde istihdam edilecek yabancılar için ilgili mercilerden mesleki yeterlilik konusunda görüş alınmasına son verilmekte ve usulüne uygun olarak yapılan başvuruların en geç otuz gün içinde sonuçlandırılması öngörülüyor.

SİGORTA PRİM SÜRELERİ UZATILIYOR

Tasarıyla; 49 il'de uygulaması yapılan sigorta primi işveren hissesi teşvikinin uygulama süresi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılırken, kamu kurum ve kuruluşlarının Devlete ait borçlarına karşılık olmak üzere gayrimenkullerinin Maliye Bakanlığınca satın alınması süresi de 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatılıyor.

Tasarıyla; halen açılış aşamasında bir kereye mahsus olmak üzere finansal faaliyet harcına tabi tutulan, her banka şubesi için, her yıl ve nüfus esasına göre farklı tutarlarda harç tahsil edilmesi uygulamasına geçilmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber