Doktorlar 'tam gün' eylem yapacak, hastanelerde sadece aciller çalışacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bugün yasalaşması beklenen Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için iş bırakma eylemi yapıyor.

Devlet ve üniversite hastanelerinde acil servisler dışında hastalara hizmet verilmeyecek.

Tam Gün Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurul görüşmelerinin bugün tamamlanarak yasalaşması bekleniyor. Yasa, doktorların devlet veya üniversite hastanelerinde tam gün çalışmasını öngörüyor. Buna göre hekimler, muayenehanesi ya da hastane arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Düzenlemeyi protesto eden TTB'nin Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için iş bırakma eylemi düzenleyeceklerini söyledi. TTB Genel Merkezi'nde vatandaşlara uyarıda bulunan Bilaloğlu, "Hastanelerin acillerinden başka hiçbir ünitesi çalışmayacak." dedi. Bilaloğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'Gerçek hekim eylem yapmaz.' açıklamasına tepki göstererek, sağlık çalışanlarının, haklarını korumak ve gerçekleri anlatmak için böyle bir eyleme yöneldiğini savundu. Yasanın hayata geçmesiyle sağlık çalışanlarının zor duruma düşeceğini ileri süren Bilaloğlu, Tekel işçileri gibi bu konuda sürekli mücadele içinde olacaklarını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı kurumlarında ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru, memur, laborant gibi farklı branşlardaki hekim dışı personel de hekimler üzerinden yürütülen tartışmalar arasında kendi sorunlarının göz ardı edildiğini düşünüyor. Sağlık-Sen, yasayı veto etmesi talebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tüm teşkilatından mektup gönderecek. Konu hakkında görüşlerini açıklayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmemesi, hekimlerde olduğu gibi döner sermaye gelirlerinin bir kısmının emekliliklerine yansıtılmaması ve radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin 35 saate çıkarılması gibi yasadaki itiraz noktaları hakkında Cumhurbaşkanı'ndan veto talebinde bulunacaklarını kaydetti. Hekim Hakları Derneği Başkanı Mehmet Bakar da yasaya karşı olduklarını ancak eyleme katılmayacaklarını açıkladı.

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy ise doktorların iş bırakmasıyla hastaların mağdur olmayacağını söyledi. Benzer eylemlere katılımın her zaman yüzde 1'ler seviyesinde kaldığını ifade eden Aksoy, "Hastane ve sağlık ocaklarında her türlü muayene, tedavi, poliklinik hizmetleri sürecek. Başkent'te 27 bin sağlık çalışanı var. Yüzde 1'inin katılması halinde bile tedavi hizmetleri aksamayacak. Vatandaşımız müsterih olsun." dedi. Yasal olmayan bu eylemde hastanelerin kapanmayacağını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti: "Bütün hastaneler çalışacak. Doktorların haklarını vatandaşı mağdur etmeden arayacağını düşünüyoruz. Hastaları mağdur edecek çalışma olamaz. İzinsiz yapılan ne varsa ve hastalar mağdur olursa yapanlar sorumludur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber