Haiti'deki polislerden beşi İstanbul'a geldi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faik KAPTAN

Büyük deprem felaketi yaşayan Haiti'nin başkenti Porto Prens'te Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görevli 52 kişilik Türk polis gücünden iki yıllık görev süresini tamamlayan 13 polis ülkemize dönüyor.

Beş polis ile iki polis eşi ve üç çocuk THY'ye ait bir uçakla dün saat 10.00'da İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda meslektaşları tarafından çiçekler ve lokumla karşılanan polislerden Emniyet Müdürü Coşkun Opak, Türkiye'ye döndükleri için mutlu olduklarını ve bu felaketin BM açısından çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek şunları söyledi: ?BM'de görev yapanlardan 300 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'den gelen arama kurtarma ekipleri bizim gururumuz oldu.?

Emniyet Amiri Nedim Aksoy ise deprem anında mesai bitiminde dışarıda olduğunu ifade ederek, ?Depremi evde ve binada olan arkadaşlar kadar yoğun hissetmedim. Binaların yıkılışını, insanların bağırmalarını görmek zordu. Polis olmama rağmen insanın etkilenmemesi mümkün değil. Şoku atlatabilmiş değilim? diye konuştu.

Türkiye'ye dönecek polislerin yerine yeni polisler gönderilmeyecek. Haiti'de kalacak görev süreleri devam eden 39 polisle ilgili karar ise daha sonra verilecek.

Sınırdaki iki Türk

HAİTİ'nin Dominik Cumhuriyeti ile sınır kapısının güvenliği BM'de görev yapan iki Türk emniyet amirine emanet. Kırıkkaleli Fatih Çetinkaya (37) ve Çankırılı Memiş Gürhan (36) adlı iki emniyet amiri, sınırda güvenliği sağlıyor.

Akşam, Gürhan ile Çetinkaya bizi kaldığımız otelde ziyarete geldi. Gürhan'ın bu yurtdışındaki ilk göreviydi. Yedi yaşındaki kızı ve 12 yaşındaki oğlu Ankara Keçiören'de yaşıyorlardı. Çetinkaya'nın Sakarya'da üç kız çocuğu var. Biri 5, biri 13 yaşında, biri de 4 aylık. Kızı, 15 günlükken Haiti'ye göreve gelmiş.

Artçılar ve yağma devam ediyor

Faruk ZABCI - Zafer ÖZTÜRK / PORTO PRENS

HAİTİ'de depremin ardından dün sabaha karşı yaşanan 6.1'lik artçı deprem, sağlam olan evlerinde kalan Haitilileri de sokaklara döktü. Haiti'de güneşin doğmasına yakın saatlerde meydana gelen şiddetli deprem sonrası halk bir kez daha panik yaşadı. Ülkedeki mevcut istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı daha da artarken, ülkedeki yağma ve şiddet olaylarından kaynaklanan korku nedeniyle, yardım ve arama kurtarma faaliyetleri beklenenden daha yavaş ilerliyor. Dünya Gıda Programı, ülkede akaryakıt problemi yaşandığını, gelen yardımları ülke içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta zorluk çektiklerini aktardı.


Haiti'de Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan Adanalı Emniyet Amiri Bedri Kuncan, ailesine kavuştu.

Bedri Kuncan, Adana Havalimanı'nda, polis memuru eşi Emine Kuncan, kızı Şimal (10) ve oğlu Tanberk (9) ile diğer yakınları tarafından karşılandı. Kuncan, deprem anında buraya kadarmış diyerek kelime-i şahadet getirdiğini söyledi.

''Yaşadığım dehşet anı kadar şu anda sevinç yaşıyorum.'' diyen Bedri Kuncan, Haiti'nin başkenti Port au Prince'de, Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yaptıklarını ailesine yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bedri Kuncan, ''Deprem anı bir dakika sürdü ancak, bir ömür gibi geldi. O sırada izin günümdü ve arkadaşımla evde bulunuyorduk. 4. kattaki bu ev çökmedi ama hasar oluştu. Sarsıntıyla birlikte koşar adımlarla dördüncü kattan aşağıya koştuk. Kaç saniyede indiğimi hatırlamıyorum. Korkunç bir andı. Önce ailemi düşündüm sonra kelime-i şahadet getirdim. Buraya kadarmış diye düşündüm. Ama çok şükür hayattayım, üstelik aileme de kavuştum. Depremi yaşadığımız eve arkadaşımla bir daha girmedik. Gelirken eşyalarmı toplamak için girebildim.'' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yine büyüklüğünü gösterip, Haiti'ye yardım elini uzattığını anlatan Kuncan, ''İlk etapta 4 kargo uçağı dolusu yardım geldi, arama kurtarma ekipleri canla başla çalıştı. Ülkemle bir kez daha gurur duydum. Oradaki insanlar zaten muhtaçtı ve şu anda daha çok yardıma ihtiyaçları var.'' diye konuştu.

Eşine kavuşmanın sevincini yaşayan Emine Kuncan ise ''Allahım eşimi bize bağışladı. Eşim geçen yıl yine Haiti'de ciddi bir trafik kaza atlatmıştı, o zaman da mucize eseri kurtuldu. Çok mutluyum.'' şeklinde mutluluğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber