Tekel işçisi: Benim ölüm, dirimden daha değerli

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2010 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açlık grevini sürdüren 150 TEKEL işçisinden 4'ü dün hastaneye kaldırıldı. İşçilerden Abdurrahman Turanç, ?Karım kan kanseri. Şu anda bile ona bakamıyorum. Maaşım düşünce hiçbir şey yapamam. Ölürsem ona 1500 lira maaş bağlarlar. Benim ölüm, dirimden daha değerli? dedi.

ANKARA'da 39 gündür kendi ifadeleri ile ?ekmek mücadelesi' yapan ve 19 Ocak Salı sabahı ?açlık grevi'ne başlayan yaklaşık 150 TEKEL işçisinden 3'ü dün sabah rahatsızlandı, 1 işçi de arkadaşlarına üzülerek kalp spazmı geçirdi. Dondurucu havaya rağmen açlık grevinde ısrar eden ve fenalaşan işçiler hastaneye kaldırıldı. Türk-İş Genel Merkezi önündeki işçilerden bazıları oturma eylemi yaparken bazıları ise genel merkezin içindeki toplantı salonunda ?açlık grevi'ne devam ediyor. Ambulanslarla Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan işçilerden biri de önceki gün ?ölüm orucu'na başladığını açıklayan Abdurrahman Turanç, ?Ölüm varsa, giderim? demişti.

Dün fenalaşan Turanç, sendika yetkililerinin tüm ikna çabalarına rağmen, diğer işçiler belirli aralıklarla şekerli su içerken, yiyip içmiyordu. Turanç, ?Karım kan kanseri. Şu anda aldığım parayla bile ona bakamıyorum. Maaşım düşünce hiçbir şey yapamam. Ölürsem ona 1500 lira maaş bağlarlar. Benim ölüm, dirimden daha değerli. Sonunda ölüm varsa da sonuna kadar gideceğim? dedi. ?Açlık grevi'ndeki bazı işçiler de tansiyon rahatsızlığı yaşamaya başladı.

Rahşan Ecevit sabahladı

Türk Tabipleri Birliği üyesi gönüllü doktorlar eylemdeki işçilere yönelik sağlık kontrolleri yapmaya devam ediyor. Rahatsızlanan işçilerin TÜRK-İŞ Genel Merkezi'nden çıkartılması sırasında dışarda bekleyen işçiler yaşananlara tepki gösterdi. TEKEL işçilerine destek olmak için önceki gün Türk-İş Genel Merkezi önüne gelerek oturma eylemine katılan Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Genel Başkanı Rahşan Ecevit de, sabah saatlerine kadar işçilerle bekledi. Bu arada, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Bina önünde Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans hazır bekletiliyor.

Çözüme kadar grev sürecek

TEKEL işçilerinin üye olduğu Tek Gıda-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Mustafa Türkel, işçilerin başlattığı açlık grevinin, çözüm bulunana kadar devam edeceğini bildirdi. Türkel, şöyle konuştu: ?Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü. Herhangi bir sonuç yok. Ancak önemli olan görüşme kanallarının açılması. Biz elimizi uzattık, gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. TEKEL işçileri Anayasal haklarını kullanıyor. 4-C statüsü resmen kölelik düzeni. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir düzen yok. Birileri bizi eziyorsa yanlış yapıyor. Açlık grevindeki işçilerin rahatsızlıkları artıyor. Birine bir şey olursa bunun hesabını kimse veremez.?

Eyleme devam

TEKEL işçileri Ankara'da 39 gündür eylemde. 150 TEKEL işçisi 19 Ocak Salı sabahı da ?açlık grevi'ne başladı. İşçilerden 3'ü dün sabah rahatsızlandı. Bir başkasının kalbi de buna dayanmadı. Türk-İş Genel Merkezi önündeki işçilerden bazıları oturma eylemi yapıyor. Bazıları ise genel merkezin içindeki toplantı salonundaki koltuklarda oturup ?açlık grevi'ne devam ediyor.

Aile desteği

TEKEL işçilerinin Samsun'un Ondokuz Mayıs İlçesi'ndeki aileleri, yağmur altında eylem yaptı. 70 kişilik grup, boş tencerelere kaşıklarla vurup, ?Açız? diye bağırdı. Ak Parti ilçe binası önüne yürüyen aileler oturarak yolu trafiğe kapatmak isterken sürücüler de korna çalarak ailelere destek verdi. Polisin uyarısı sonrasında yürümeye devam eden gruptaki Zehra Kayhan, ?Ölüyoruz' yazan kefeni Ak Parti binasının girişine bıraktı. Başbakan Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a seslenen grup adına konuşan Kayhan, ?Eşlerimizin sağlığından, çocuklarımızın geleceğinden endişe ediyoruz. Kimseden para istemiyoruz. Ekmeğimizi almasınlar yeter? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber