Öğretmenlere verilecek Laptoplar Q klavye olacak!

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Buna göre projedeki tüm bilgisayarların klavyeleri Türkçe harflere göre hızlı ve kolay kullanım için tasarlanan F klavye yerine, Q klavye olacak. Peki nasıl F'e çevireceksiniz?

Yaklaşık 650 bin öğretmeni uygun şartlarla dizüstü bilgisayar (laptop) sahibi yapmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkçe F klavye seçeneği yerine, Q klavyeyi tercih ettiği öğrenildi. Buna göre projedeki tüm bilgisayarların klavyeleri Türkçe harflere göre hızlı ve kolay kullanım için tasarlanan F klavye yerine, Q klavye olacak.
Böylelikle kampanyadan yararlanabilecek 650 bin öğretmene F ya da Q klavye seçeneği sunulmayacak. Öğretmenler zorunlu olarak Q klavyeli laptop almak zorunda kalacaklar. Bakanlık yetkilileri bu tercihin Q klavyenin uluslararası standart olması ve gelecekte doğacak arıza ve teknik destek durumunda kolaylık olması için tercih edildiğini belirtiyor. Bu durum pek çok soruyu akla getiriyor. Öncelikle Türk Standartları Enstitüsü (TSE), F klavyeyi Türkiye'de bir standart haline getirdi. Türkiye'nin genç nüfusu göz önüne alınacak olursa bilgisayarla yeni tanışan öğretmen ve öğrencilerin geleceği belirleyeceği bir gerçek.

Q klavyenin zorunlu olarak kullanılmaya başlanılması, gelecekte Q klavyenin Türkiye'de çok daha yaygın olarak kullanılacağına bir işaret olarak kabul edilebilir. Bu durumda da, Türkçe'ye en uygun klavye olarak özel olarak geliştirilen F klavye, gelecekte unutulmaya yüz tutma tehdidiyle karşı karşıya kalabilir. Bu arada ihale süreci tamamlanma aşamasında olan projede, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik önümüzdeki günlerde yapacağı toplantıyla öğretmenlere hangi marka bilgisayarın verileceğini açıklayacak.

Şartnamedeki "Türçe klavye"nin arkasından Q çıktı!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ve Vakıfbank tarafından hazırlanarak ihaleye katılacak bilgisayar firmalarına gönderilen kampanya şartnamesinde, teknik özellikler arasında 'Türkçe klavye' ifadesi yer alıyor. Şartnamede tam olarak klavyenin F ya da Q olduğu belirtilmiyor. Bu arada Türkiye'ye ithal edilen dizüstü bilgisayarların klavyelerinin neredeyse tamamı Q klavyeli. Q klavyelere İngilizce'de bulunmayan İ, Ş, Ç, Ğ gibi karakterler ekleniyor. Q klavyeli laptop'u F klavyeye çevirerek kullanmak içinse tuşların üzerine özel etiketler yapıştırılıyor ardından da Windows kullanıcılarının bilgisayarı F klavye düzeneğine göre ayarlaması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber