Mahkeme, polisin 'yüksek sesle müzik' cezasını iptal etti

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 15:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

KARS Emniyet Müdürlüğü, Faikbey Caddesi'nde CD market sahibi olan ve sürekli Kürtçe müzik çalan İdris Ağbaba'ya, 'işyerinde yüksek sesle müzik çalarak çevreyi rahatsız ettiği' gerekçesiyle 1420 TL cezası verdi. Ağbaba, 'Kabahatler Kanunu' uyarınca kesilen cezanın Kürtçe müzik yayını nedeniyle verildiğini öne sürdü. Ağbaba, Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvururak itiraz ederken cezayı iptal ettirdi.

Faikbey Caddesi'nde CD market işleten ve işyerinde sürekli Kürtçe müzik çalan esnaf İdris Ağbaba'nın işyerine 6 Aralık günü gelen 2 polis memuru 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca çevreyi rahatsız edecek biçimde müzik yayını yapılması halinde 1420 TL cezası verileceği bildirildi. 'Emir İletişim CD Market'in sahibi İdris Ağbababa, aynı gün Şehir Stadı'nda oynanan Karsspor- Etimesgut Şekerspor maçını izlemeye gittiği için işyerinde olan yeğeni İbrahim Ağaoğlu'ndan 'tebliğ ve tebellüğ' belgesini imzalamasını istedi. Belgeye işyerinin kaşesini vuran ve adını yazan İbrahim Ağaoğlu'nun adını karalayan polisler, kaşenin altına İdris Ağbaba'nın adını yazarak işyerinden ayrıldı.

Aynı gün Kars Şehir Stadında maçı mayı tribünlerden izleyen İdris Ağbaba yine iddiaya göre 'küfürlü tezahürat' yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Ağbaba, ifadesinin alınması için Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde 1 gün tutulan Ağbaba, 7 Aralık günü serbest bırakıldı. Bu gelişmelerden 4 gün sonra 11 Aralık'ta yeniden Ağbaba'nın işyerine giden 2 polis, Kabahatler Kanunu'nun 36'ncı Maddesi uyarınca 'Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan işletmeye' 1420 TL para cezası kesti. Polisler, İdari Yaptırım Karar Tutanağı'nı İdris Ağbaba'ya vererek imzalamasını istedi. Ağbaba belgeyi imzalamadı, cezanın iptali için Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Avukatı İlhan Bülüm aracılığıyla Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak ceza konusunda itirazda bulunan Ağbaba, polislerin ses ölçümü yapmadıklarını ve bunun rapor edilmediğini bildirdi. Ağbaba'nın itirazını değerlendiren Sulh Ceza Mahkemesi, Kabahatler Kanunu uyarınca verilen para cezasının iptaline karar verdi. İdris Ağbaba, kent merkezindeki bütün esnafın işyerlerinde müzik çaldığını ileri sürerken, "İşyerimde onlardan daha yüksek sesle müzik çalmıyorum. Fakat Kürtçe müzik çaldığım için polisler kasıtlı davranıyor. Mahkeme, gürültüyle ilgili yazılan cezayı iptal etti. Eğer polis yasayı uyguluyorsa bütün esnaf için uygulasın. Bugüne kadar Kars'ta kimseye böyle ceza verilmedi" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber