Yurtlara dönmeyen çocuklar kayıp değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 14:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kayıp çocukların bir kısmının da Sosyal Hizmetlere bağlı yurtlardan kaçtığı açıklamalarıyla ilgili olarak, "Bunlar kayıp olan çocuklar değil, izinli olarak yurtlardan ayrılıp ailelerinin, yakınlarının yanlarına giden ancak belirttikleri tarihte dönmediği takdirde, bizim de tedbir açısından, aranmak üzere emniyete başvurarak izinli olarak ayrıldığını bildirdiğimiz çocuklarımız" dedi.

Kavaf, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Aksaray'da Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı ziyaretinde, bir gazetecinin "Emniyet Genel Müdürlüğü bin 657 çocuğun kayıp olduğunu açıkladı. Bu çocukların bir kısmının da Sosyal Hizmetlere bağlı yurtlardan kaçtığı söyleniyor. Bu konuda neler diyeceksiniz" sorusunu, şöyle cevaplandırdı:

"Bununla ilgili bir terminolojiyi düzeltmek istiyorum. 'Yurttan kaçmak' diye bir şey yok. Bizim yurtlarımız öyle duvarlarla tel örgülerle çevrili, çocukların tecrit edildiği, toplumsal hayattan uzak tutulduğu yerler değil. Bizim kurumumuzda kalan çocuklar hayatın içinde yaşayan insanlar; okula gidiyorlar, meslek edindirme kurslarına gidiyorlar. Çocuklarımızın yüzde 90'dan fazlasının ailesi var. Hafta sonu ve tatillerde yurtlardan izinli olarak ayrılıyorlar, ailelerinin yanına gidiyorlar, hayatın içerisindeler, istedikleri zaman yurttan kendi ihtiyaçları için çıkabiliyorlar. Onun için 'yurttan kaçmak' diye bir şey yok. Çocuklarımızın bir kısmı istedikleri zaman ailelerinin yanına gitmek için yurttan ayrılabiliyorlar. Bu şekilde izine ayrılan çocuklarımızı biz emniyete bildiriyoruz, tedbir açısından. Bunlar kayıp olan çocuklar değil izinli olarak yurtlardan ayrılıp ailelerinin, yakınlarının yanlarına giden, ancak belirttikleri tarihte dönmediği takdirde, bizim de tedbir açısından, aranmak üzere emniyete başvurarak izinli olarak ayrıldığını bildirdiğimiz çocuklarımız."

Kavaf, "Kaçırma olayları arttı. Bakanlığın emniyet tedbirlerinin artırılması açısından bir çalışması olacak mı?" sorusuna verdiği yanıtta da, "Biz kolluk kuvvetlerinin bize getirdiği çocuklarla ilgileniyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Batman da yasa dışı bir gösteriye katıldığı ve polise taş attığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan 15 yaşındaki Berivan adlı kız çocuğunun, yargılandığı ilk duruşmada 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili bir şey söyleyecek misiniz?" sorusuna ise Kavaf, "Emniyete taş atan çocuklar işlemiş oldukları terör suçundan dolayı ağır cezada yargılanıyorlar. Dolayısıyla yargılanma süreci ve usulü değişmediği sürece bir müdahale söz konusu değil" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber