Başbakan'dan 'Tekel problemini çözün' talimatı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Ocak 2010 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara'da 45 gündür eylem yapan Tekel işçilerine yeşil ışık yaktı.

Türk-İş heyeti ile görüşen Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya sorunun çözümü için talimat verdi. Türk-İş'ten de çalışmanın tamamlanması için hafta başına kadar süre istedi. Buna göre iki bakan, Türk-İş'in taleplerini göz önüne alarak yeni bir çalışma yapacak. Maliye, 4-C'nin (sözleşmeli istihdam) şartlarını yeniden gözden geçirecek. 4-C kapsamına alınacak işçilerin 850 lira civarındaki ücretlerine yaklaşık yüzde 50 zam yapılması planlanıyor.

Ayrıca halen 10 ay olan 4-C'deki çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılması üzerinde duruluyor. Bir başka seçenek ise Tekel işçilerinin haklarının korunarak devletteki başka kurumlara aktarılması. Başbakan Erdoğan, bakanlardan, her iki alternatifin bütçeye getireceği yükü hesaplamalarını istedi. Hükümet, bu çalışmanın ardından Türk-İş'e öneri sunacak. Toplantıya katılan Türk-İş'in yetkililerinin Zaman'a verdiği bilgiye göre Başbakan Erdoğan, görüşmede son derece yapıcı davrandı. İlk kez sorunu Başbakan'a ayrıntılı olarak anlatma fırsatı bulduklarını kaydeden Türk-İş cephesi, çözümden umutlu. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, her iki taraftan da Tekel işçilerinin eylemine son verecek formülü bulmalarını istedi. Başbakan Erdoğan, dün akşam Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığındaki heyeti kabul etti. Görüşmeyi 45 dakika boyunca Türk-İş ekibiyle baş başa yapan Erdoğan, daha sonra Maliye Bakanı Şimşek ile Hayati Yazıcı'yı çağırdı. Toplantının tamamı yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmeye Türk-İş Başkanı Kumlu'nun yanı sıra Genel Mali Sekreter Ergün Atalay ile Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul da katıldı. Türk-İş Başkanı Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, hükümetin hafta sonunda bir çalışma yapacağını söyledi. Başbakan'a sıkıntılarını anlattıklarını belirten Kumlu, "Bu durumda umutluyuz veya umutsuzuz denilemez. Sayın Başbakan, Bakan Şimşek ve Yazıcı'ya talimat verdi. Hafta başında bu çalışmanın neticesini görünce Sayın Başbakan bizi çağıracak, görüşeceğiz. Eyleme devam mı, yoksa tamam mı diyeceğiz o zaman belli olacak." açıklamasını yaptı.

Uzun süredir krize dönüşen ve karşılıklı sert açıklamalarla yükselen tansiyonu Başbakan Bülent Arınç düşürdü. Geçtiğimiz hafta Türk-İş Başkanı Kumlu ile görüşen Arınç, daha sonra Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Sorunun büyüdüğünü ve çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Arınç'ın pozitif yaklaşımı Başbakan'ı da yumuşattı. Edinilen bilgiye göre Başbakan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı da arabulucu olarak tayin etti. Başbakan Erdoğan'la yapılan görüşmeden sonra Türk-İş önündeki Tekel işçilerine seslenen Mustafa Kumlu, "Sabrınıza teşekkür ediyorum. Şahsımla ilgili bazı olumsuzluklar oldu. Ancak ben bunları anlayışla karşılıyorum. Bu çadırlarda sabaha kadar kaldığınızı düşündüğümde benim de uykumun gelmediğini bilmenizi istiyorum. Biliyorum ki zor şartlardasınız. 'Biz donuyoruz onlar ilgilenmiyor.' derseniz haksızlık edersiniz." ifadelerini kullandı.

"45 gündür yanınızdayız." diyen Mustafa Kumlu, "18.00'den 20.00'ye kadar Başbakan'la tartıştık. Bizim taleplerimiz belli. Sayın Başbakan, iki bakanına talimat verdi ve 'Pazartesiye kadar çalışmaları getirin, sonra Türk-İş'le bir araya gelelim.' dedi. Çalışacaklar ve sonra bizi çağıracaklar. İnşallah sizleri sağ selamet evlerinize göndermeye çalışacağız." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber