Sigara, en ucuz kitle imha silahı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Ocak 2010 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmit Belediyesi'nin sigara kullananları bağımlılıktan vazgeçirmek amacıyla "Sende bırakabilirsin" adlı başlattığı kampanya kapsamında düzenlenen toplantıda, Türkiye'de yılda 100 binkişinin sigara nedeniyle öldüğü ve bu nedenle en ucuz kitle imha silahı olduğu, sigara içmeyi deneyen her dört çocuktan üç tanesinin de bağımlı hale geldiği

Dolphin Kültür Merkezi'nde yapılan "Sende bırakabilirsin" kampanyası tanıtım toplantısına Kocaeli Vali Vekili İdris Kurtkaya, Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ile Sağlık Müdürlüğü müdür yardımcılarınon yanı sıra kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Bugüne kadar sigara tiryşakilerini bağımlılıktan kurtarabilmek için birçok etkinlik gerçekleştirilen Prof.Dr. Füsun Yıldız yaptığı konuşmada, dünya genelinde sigaraya başlama yaşının 15 yaş altına indiğini belirtirken, Tüarkiye'de de sigara yüzünden her yıl 100 bin kişinin öldüğünü söyledi. Sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu vurgulayan Prof Dr. Füsun Yıldız, en çok sigarayı gelişmekte olan ülkelerin tükettiğini, emniyet mensuplarının yüzde 55'inin sigara içme alışkanlığı bulunduğunu, sigarayı deneyen her dört çocuktan üç tanesinin de bağımlılık kazandığını söyledi.

İSTATİSTİKLER

Baezı istatistikleri de açıklayan Prof. Dr. Füsun Yıldız, Kocaeli'nde sigara içen 2 bin 700 kişi üzerinde yapılan ankette çarpıcı sonuçlar elde edildiğini, 35 ve 44 yaş grubu arasındaki kesimin dahna çok sigara kullandığını belirtti. Bu tesbitlere göre Kocaeli'nde kadınların sigara kullanma oranı yüzde 21.8 iken erkeklerde ise yüzde 42.5'e çıkıyor. En fazla sigara içen grup lise mezunları olurken, 18-24 yaş gurubu ise her ay parasının 103 Tl'sini sigaraya veriyor, bir işçi da aldığı maaşının yüzde 6'sını sigaraya yatırıyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELER PAZARLIYOR GELİŞMEKTE OLANLAR TÜKETİYOR

Konuşmasında anlamlı bir kampanyayı başlatmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Kocaeli Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya ise, sigara üzerinden dönen kirli para ticaretinin özelikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin pazar yeri olmasının üzücü olduğunu söyledi. Sigarayı gelişmekte olan ülkelerin ürettiğini ifade eden Kurtkaya, "Sigara piyasasına baktığınızda malesef gelişmiş ülkeler sigara üretimi gerçekleştirirken gelişmekte olan ülkelere de sigarayı tüketiyor. Bu kampanya çerçevesinde sigara içen sayısında ciddi bir düşüş olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber