Hükümet Sözcüsü Çiçek: Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, 5 yılda yeniden gözden geçirilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükükmet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin 5 yılda yeniden gözden geçirildiğini belirterek, aradan geçen sürede bilgilerin güncellenmek için ele alınacağını ifade etti.

Çiçek, Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nda yapı kooperatifleri ve devlet yardımlarıyla ilgili yasa tasarılarının ele alındığını belirtti.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Tekel işçilerinin durumuyla ilgili bilgi sunulduğunu ifade etti. Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yaptıkları çalışmalar, getirilen çözümlerle ilgili bilgi sunulduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 7.'si gerçekleştirilen Alevi Çalıştayı ile ilgili bilgi verdiğini ifade eden Çiçek, "Haziran'dan bu tarafa Alevi vatandaşlarımızın sorunları ve talepleriyle ilgili 7 toplantı yapıldı. Artık sonuna gelmiş bulunuyor. Bu toplantılar, çok değişik kompozisyonlarda yapıldı. Bilim adamları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleriyle toplantılar yapıldı. Devletten beklentileri, talepleri, sıkıntıları, çözümleri dile getirilmiş oldu. Gelinen noktada son toplantıyla bazı konularda mutabakata varılmış oluyor. Sonucu olarak daha detaylı çalışmalar yapılması gerekiyor. Faruk Çelik arkadaşımız, sayın Başbakanımızın talimatıyla bu çalışmaları yapacak. Önümüzdeki günlerde açıklamalar yapacaktır. Şunu ifade etmek isterim ki Bu, Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır, son derece faydalı olmuştur. Böylesine önemli bir konuda devlet kendi vatandaşlarının taleplerine duyarsız kalmamıştır. Türkiye bu sorunları kendi içerisinde çözmek durumunda, mecburiyetindedir. Kendi içinde çözülmediği zaman uluslar arası platformlara taşınıyor. AİHM'den kararlar çıkıyor. Bu çalıştaylar konunun tüm yönleriyle ortaya konulması ve mutabakatlar açısından faydalı olmuştur. " dedi.

'TEKEL işçilerine ilişkin kaç alternatif üzerinde duruldu?' yönündeki bir soruya Çiçek, "Yukarıda arkadaşlarımız Türk-İş yöneticileriyle konuşuyor. Detaylı açıklamayı onların yapması daha uygun olur. Bir açıklama varsa onu arkadaşlarımız açıklarlar." diye cevap verdi.

Başbakan Erdoğan'ın, katıldığı bir televizyon programında EMASYA Protokolü'nün kaldırılacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, "Bu konuyla ilgili ben kısa bir açıklama yapmıştım, İçişleri Bakanımız da yaptı. Dün sayın Başbakan'a soruldu. Konu aynı olunca ve en üst seviyede cevaplanınca benim ilave edeceğim bir şey yok. Ümit ederim ki en kısa sürede sonuçlanır." diye konuştu.

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin değişeceğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, şunları söyledi: "Milli güvenlik siyaset belgelerie 5 yılda bir yeniden gözden geçiriliyor. 2005 yılında bir değerlendirme yapıldı. Aradan geçen 5 yıllık süre içinde bölgede, dünyada, ülkede çok önemli değişiklikler oldu. 5 yılda bir gündeme gelmesinin sebebi de oradaki değerlendirmeleri güncelleştirmek içindir. Bugün için konuştuğumuz bir konu değil. Kendi içinde bir süreci vardır. İlgili birimlerden değerlendirmeler gelir. Ayrıntılı olarak bunu konuşmuş değiliz. Bu çalışmalar yapılıyor. Geldiği zaman size bir açıklama yaparız. "


Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 11.57'de toplandı.

Başbakanlık Yeni Bina'daki toplantıda EMASYA protokolü, Tekel işçilerinin durumu, AB ile ilişkiler, ekonomideki gelişmeler ve Alevi çalıştayları sonrasında hazırlanan raporun ele alınması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber