Geri çağrılan arabalar Türkiye'yi etkileyecek mi?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Şubat 2010 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sadece Toyota son bir yılda ağırlıklı olarak ABD'de olmak üzere 8 milyona yakın aracı servislere geri çağırdı.

Honda, Peugeot ve Citroen de bu hafta birer modeliyle ilgili geri çağırma duyurusu yaptı. Yapılan geri çağırma işlemlerine Türkiye pazarı dahil edilmedi. Sözkonusu sorunlu modellerin Türkiye'de satılmadığı açıklandı.

2009 yılı dünya otomotivinin kan kaybettiği yıllardan biri oldu. Devasa markaların kepenk kapattığı bir dönemde fabrikalar ayakta kalmak için adeta çırpındı. Sonuçta üretim açısından Çin ve Hindistan dışında bütün ülkeler düşüş kaydetti. Geçen yıla göre daha umutla girilen 2010'da son günlerde ortaya çıkan geri çağırma haberleri üreticilerin canını bir miktar sıkıyor olmalı. Her ne kadar 'geri çağırma' adı verilen operasyon Türkiye'deki algının aksine ABD, Avrupa ve Japonya'da şirket açısından itibar kabul edilse de ortada duran ekstra 'maliyet' gerçeği var. Üstelik geri çağrılan araçların global kriz ortamında üretilmiş olması, akıllara daha ekonomik parçalar kullanılıp kullanılmadığı sorusunu da getiriyor.

Özellikle de Toyota'da olduğu gibi geri çağrılan araç sayısı 7-8 milyona ulaşmışsa. Son olarak ABD'de gaz pedalında sorun bulunan 1,9 milyon aracını geri çağıran şirket geçen hafta, yine ABD'de 2,3 milyon aracı geri çağırmıştı. Çin'de elektrikli cam kumandası, Avrupa'da Çek Cumhuriyeti'nde üretilen Aygo'nun gaz pedalı arızaları derken üretim felsefesini 'sorunsuzluk' üzeri kuran Toyota'nın başkanı Akio Toyoda önceki gün Davos'ta müşterilerden özür dilediklerini açıkladı.

Honda, Güney Afrika'da 2002-2008 yılları arasında satılan Jazz modellerini geri çağırırken Toyota ile Çek Cumhuriyeti'nde ortak üretim yapan Fransız PSA, Peugeot 107 ile Citroen C1 modellerinin gaz pedallarındaki sorun yüzünden ''önleyici amaçla'' 100 bin aracı geri çağırdığını açıkladı. Servislere geri çağrılan araçların ücretsiz olarak sorunu giderilerek yeniden tüketiciye teslim ediliyor. Şimdi geri çağırma operasyonu için sırada başka şirketler var mı onu zaman gösterecek.

Memduh Taşlıcalı - Otomotiv Editörü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber