Yeni TRT Genel Müdürü adaylarının halen görevde bulunan RTÜK üyelerince belirlenmesine olanak sağlayan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Haber Giriş : 10 Temmuz 2003 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TRT Genel Müdürü adaylarının halen görevde bulunan RTÜK üyelerince belirlenmesine olanak sağlayan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da 15 Mayıs 2002 tarihinde yapılan değişiklikle eklenen geçici birinci maddesinin yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Buna göre, halen görevde bulunan RTÜK üyeleri, yasa uyarınca yapılacak üye seçimi sonucunun Resmi Gazete'de yayımlanacağı tarihe kadar göreve devam edecekler. Geçici maddedeki TRT Genel Müdürü adaylarının da yeni RTÜK üyelerince belirlenmesini öngören hüküm metinden çıkarıldı.
Yasanın mevcut düzenlemesinde ?Halen görevde bulunan üst kurul üyeleri, bu kanuna göre seçilecek yeni üst kurul üyelerinin seçim sonucunun; TRT Genel Müdürü ise yeni üst kurul tarafından aday gösterilenler arasından Bakanlar Kurulunca yapılacak atama sonucunun Resmi Gazete'de yayımlanması tarihlerine kadar görevlerine devam ederler? hükmü bulunuyor.
Yasada yapılan değişiklikler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş, ancak TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edilmesinin ardından onaylanmıştı. Yasada yapılan değişikliklerin bir bölümü Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Bu nedenle yasanın öngördüğü şekilde yeni RTÜK üyelerinin ataması yapılamamıştı.

GEREKÇEDEN
Tasarı gerekçesinde, kamuoyunda RTÜK Yasası olarak bilinen düzenlemede yapılan değişikliğe ilişkin süreç anlatılarak, kurul üyeleri atamasına ilişkin yeni düzenlemenin zaman alacağı belirtildi. Gerekçede şu ifadelere yer verildi:
?Bu süre içinde geçici birinci madde hükmü nedeniyle üst kurulca TRT Genel Müdür adaylarının belirlenmesinin ve aylardır vekaletle yürütülen TRT Genel Müdürlüğü'ne atama yapılmasının, anılan kurumun hizmetlerinin gereği gibi yerine getirmesini engelleyeceği dikkate alınarak, 4756 sayılı Kanun'un geçici birinci maddesindeki TRT Genel Müdürü ile ilgili hükmü, getiriliş gerekçesinin de ortadan kalkması sebebiyle bu tasarı hazırlanmıştır.?
ntnmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber