ÖSYM'den aday öğrencilere yönelik açıklama

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de katsayı oranlarına ilişkin geçtiğimiz yıl yaşanan tartışmalar yüzünden tedirgin olan öğrencilere seslenen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, bu yılki 2005-ÖSS'de hiçbir değişikliğin olmayacağını belirterek, öğrencilerin içlerini rahat tutmalarını istedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSYM'nin çalışmalarına ilişkin ÖSYM binasında eğitim muhabirleriyle biraraya geldi.

Yarımağan, Türkiye'deki sınav sisteminin tarihçesine değinerek başladığı konuşmasında, ilk sınavın 1960 yılında Ankara Üniversitesi tarafından yapıldığını, merkezi sınav uygulamasının 1974 yılında kararı alınıp 1975'te ÖSYM'nin kurulmasıyla birlikte hayata geçtiği bilgisini verdi. Soru-cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda, son günlerde öğrenci affıyla gündeme gelen türban konusuna ilişkin de düşünceleri de sorulan Yarımağan, "Sınavda türbanla ilgili soru sormuyoruz" diyerek, sınav başvurusu ve girme şartlarında yer alan kıstasların açıkça belirtildiğini kaydetti. Türbanlı fotoğrafı kabul etmediklerini hatırlatan Yarımağan bu şartları koymalarındaki asıl amacın adayı tanımak olduğunu belirterek, "Kılavuzda belirtilen sakalsız, başı açık, gözlüksüz fotoğraf istiyoruz. Uymayanların başvurularını kabul etmiyoruz. Bu şartlar sınava girmek için geçerli" diye konuştu.

Toplantının bir bölümünde görüntü alınmasına müsaade eden Yarımağan, kameraların çıkartılmasının ardından türbana ilişkin sorularla ilgili olarak, "Türbanı bir aşama ileri götürürseniz 'peçe' gelir. Bugünkü elektronik çağda küçük dinleme aletleri mümkün. Öğrencinin peçe ve türbanı altında bu durum kapanır (görülmez).

Geçmiş dönemlerde kız kıyafetiyle erkeklerin sınava girdikleri olmuştur" dedi. Yarımağan, türbana ilişkin bir düzenleme olması halinde de kurallara uyacaklarını, kuralların kendilerini bağladığını ifade etti. Yarımağan, ÖSS'de lise son sınıf konularına ilişkin soru çıkmamasıyla ilgili olarak, "Biz karar organı değiliz. Sınav yapmak, değerlendirmek, önerileri almak. Bu konuda özellikle bir çalışma yok. Lise 9'a kadarki bölümlerden soru çıkacak. Örneğin trigonometriden soru çıkmayacak. Çünkü bu konu lise 9'a kadar öğretilmiyor" dedi. 2005-ÖSS'nin 19 Haziran'da yapılacağını belirten Yarımağan, ÖSS sorularını kolaylaştırmak gibi bir amaçlarının olmadığını açıkladı. Yarımağan, ÖSS'nin öğrencilerin birbirlerini denemek ve ölçmek için yapılan ciddi ve çetin bir sınav olduğunu ifade etti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber