Meslekten atılan savcı Sarıkaya'ya, şimdi de icra takibi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Şubat 2010 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli iddianamesi nedeniyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) meslekten atılan eski Van Özel Yetkili Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın kayıplara karışınca mahkûm olduğu tazminat davaları ortada kaldı. Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesinde isimlerine yer verdiği üç subay ile işadamı Mehmet Ali Altındağ ?kişilik hakları zedelendiği' gerekçesiyle 5 biner TL tazminat kazandı. Ancak Sarıkaya, Van'daki adresinde bulunamadığından üç asker iz sürmeyi bıraktı. Altındağ'sa Sarıkaya'yı şimdi Kırşehir, Aksaray ve Ankara'da arıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile ilgili soruşturmada, cezaevinde intihar eden Enver Arpalı'nın ailesi de tazminat arayışını sürdürüyor. Aile, tazminat kazansa bile, Sarıkaya'yı bulmaları zor.

İki iddianeme

Sarıkaya, hazırladığı iki iddianameyle adını tüm Türkiye'ye duyurdu. İlk davayı dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve dokuz kişiye, 1998 yılında YYÜ'ye tıbbı cihaz alımında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla 2005 yılında açtı. Aşkın ile birlikte tutuklanan YYÜ Genel Sekreteri Enver Arpalı cezaevinde intihar etti.

Sarıkaya, iddianamesinde, ?haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik'ten, Aşkın hakkında 2 bin 131 yıl, yardımcıları Ayşe Yüksel ve Hasan Ceylan ile Ziraat Fakültesi Dekanı Fırat Cengiz hakkında da 1254'er yıla kadar hapis cezası istedi. Ancak, Aşkın ve tüm sanıklar beraat etti.

Sarıkaya'nın yürüttüğü ikinci soruşturma, 2005 yılındaki Şemdinli olaylarına ilişkindi. İddianamede dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında, ?çete kurmak'tan işlem yapan Sarıkaya, evrakı Genelkurmay Başkanlığı'na gönderince ortalık karıştı.

Nerede olduğu bilinmiyor

Sarıkaya aynı yıl HSYK tarafından meslekten ihraç edildi. O günden sonra kayıplara karışan Sarıkaya hakkında çeşitli tarihlerde, memleketi Kırşehir'e yerleştiği, Bosna Hersek'e, ABD'ye gittiği yolunda haberler yapıldı. Ancak şu an nerede olduğu bilinmiyor.

Bu arada, Şemdinli iddianamesinde adı geçen dönemin Şırnak Jandarma İl Komutanı Kurmay Albay Habip Doğar, emekli Tümgeneraller Ali Karababa ve Ahmet Yavuz ile işadamı Mehmet Ali Altındağ, ?tazminat' talebiyle Sarıkaya hakkında dava açtı.

Askerlerin avukatlığını yürüten Mehmet Seren Dinçler'in verdiği bilgiye göre Kadıköy 1. ve 3. Asliye ile İstanbul 4. Asliye Hukuk mahkemelerinde 2006 yılında ?kişilik haklarına tecavüz'den açılan üç tazminat davası 2007 yılında bitti. Üç davada da 5 bin TL para cezasına hükmedildi. Karar sonrası bu ceza icraya götürüldü.

Ancak Sarıkaya, görevi başındayken tebliğ ettiği Van'daki adresini çoktan terk ettiğinden ve başkaca adresi bulunamadığından bu üç dosya, İcra Müdürlüğü'nde bekliyor. Avukat Dinçler, Sarıkaya'nın nerede olduğunu bilmedikleri için işlem yapamadıklarını vurguluyor. Bu arada cezanın faizleri de katlanarak büyüyor.

Altındağ ise TBMM Araştırma Komisyonu'nda verdiği ifadelerinin Şemdinli ile ilgisi olmadığı halde bu iddianameye koyarak kişilik haklarına tecavüz ettiği iddiasıyla Kadıköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Ferhat Sarıkaya hakkında dava açtı. Dava 1 Mayıs 2008'de bitti; Sarıkaya'ya 5 bin TL para cezası verildi.

Ancak Sarıkaya, Van'daki adresinde bulunamadığından icra kararı tebliğ edilemedi. Bunun üzerine avukat Vasfi Sedat Küçükyılmaz, 26 Mayıs 2009'da Adalet Bakanlığı'na başvurup ellerinde Sarıkaya'ya ait başka adresin olup olmadığını sordu. Bakanlık; Ankara, Aksaray ve Kırşehir'deki üç adresi Küçükyolmaz'a gönderdi. Küçükyılmaz, şimdi bu adreslerden haber bekliyor. Ancak Sarıkaya'yı adreste bulma umudunun olmadığını söylüyor.

Sarıkaya hakkındaki son dava YYÜ Genel Sekreteri Enver Arpalı'nın ailesinin şikâyeti üzerine Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açıldı. Arpalı'nın intiharına yol açtığı iddiası ve tazminat istemiyle açılan bu dava halen görülüyor. Bu dosyada da bütün tebligatlar dönüyor. Avukat Turgut Kazan diğer hukukçular gibi, Sarıkaya'ya ulaşabileceklerini düşünmüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber