BTK'nın alternatif işletmecilere artı 1 alan kodu kararı Danıştay'dan döndü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2010 18:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, aynı şehir ile bölgede, alternatif işletmecilere artı 1 alan kodu kararının eşitlik ilkesine uymadığına karar vererek, Bilgi Treknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) kararının yürütmesini durdurdu.

BTK'nın 24 Haziran 2009 tarihinde alternatif işletmeciler için 81 ilde mevcut alan koduna artı 1 eklenerek, yeni bir alan kodu açılması ve alternatif işletmecilerin kendi abonelerine verecekleri telefon numaralarının bu alan kodundan olmasına yönelik kararı Danıştay'dan döndü.

Kararın, abonelerde şehirlerarası arama algısına yolaçması ve tüketicilerin yeni bir alan kodu öğrenmek ve çevirmek zorunda kalmasının rekabet açısından önemli bir engel oluşturacağı görüşü doğrultusunda, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından kararın iptali için açılan davada Danıştay 13. Dairesi, TELKODER'in başvurusunu haklı bularak, BTK kararının yürütmesini durdurdu.

Danıştay 13. Dairesi, konuyla ilgili kararını, 'eşit şartlardaki işletmecilere ayırım gözetilmeksizin eşit davranılmasının zorunlu olması, ulusal numaralandırma planı ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerinin de bu kapsamda bulunması' ilkesine dayanarak verdiğini bildirdi.

Danıştay kararında, görüşmelerin tüketiciler tarafından bilinen ve halen kullanılan alan kodları üzerinden gerçekleşmesinin eşitliği ve rekabeti sağlamak açısından önemli olduğu da vurgulandı. Danıştay 13. Dairesi kararında, böyle bir uygulamanın eşit şartlardaki işletmecilere ayrım yapılması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine aykırılık doğuracağı sonucuna ulaşılacağını ifade etti.

Bu karara göre, artık STH sunacak işletmecilere Türk Telekom tarafından kullanılan alan kodlarının altında boş bulunan 7 haneli numaralar tahsis edilecek. TELKODER, söz konusu kararla ilgili olarak aynı il içinde başka bir alternatif işletmeciden hizmet almanın 7 yerine 10 haneli numara çevrilmesini gerektireceği için tüketicilerde kafa karışıklığına sebep olacağı ve öğrenmek için zaman gerektireceğini, şehirlerarası tarifeden arama yapılacağı algısı oluşturacağını önemle vurgulamış ve bunun da alternatif işletmecilere olabilecek talebin düşmesine yol açabileceği yani rekabet açısından bir engel oluşturacağı yönünde görüşlerini bildirmişti. Ayrıca, bu tür uygulamanın, mevcut alan kodları arasında kullanılmamış çok sayıda numara olması nedeniyle verimsiz bir uygulama olacağının da altını çizmişti.

TELKODER, Danıştay'ın son dönemdeki kararlarından sonra, BTK'nın şimdiye kadar aldığı kararlarını gözden geçirmesi ve bundan sonra alacağı kararlarda serbest rekabet ortamının sağlanmasını mutlaka gözetmesi gerektiğini de vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber