ÖSS başvuru süreci silbaştan!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, "Yeni katsayıyla beraber süreç yeniden başlayacak" diyor. İşte milyonları merakta bırakan "ÖSS" karmaşası...

- Danıştay 8'inci Dairesi, İstanbul Barosu'nun açtığı dava sonucu YÖK'ün üniversiteye giriş sınavında genel ve meslek lisesi mezunları arasında 0.15 ve 0.13 olarak belirlediği sembolik katsayının yürütmesini ?Aşılabilir olmamalı? diyerek ikinci kez oybirliğiyle durdurdu.

Uzmanlara göre karar, çalışmaları sil baştan yenileteceği için sınavlar en az 1 ay gecikecek.

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, bu kararı bir süredir beklediklerini, o nedenle herhangi bir sürpriz yaşamadıklarını ifade etti.

Gültekin, karara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Birincisi YÖK Başkanı'nın ?Hukuku arkadan dolanacağız? ifadesi. Söylemek istediğinde kötü niyetli olmayabilir. Bir çıkar yol bulacağız demeyi kastetmiş olabilir. Ancak ifade tarzı çok talihsizdi. İkincisi alan içi ve alan dışı arasındaki 0,02 fark puanı. Daha önce 0,01 puan fark düşünüldü sonradan o kadar da olmaz 0,02 olsun yaklaşımı sergilendi. Bu madem farklı katsayı istiyorsunuz alın size farklı katsayı dememin ifadesiydi."

BU KARAR NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?

Vatan gazetesine konuşan Gültekin, kararın sadece 0,13 ve 0,15 katsayılarını değil, Anadolu Meslek ve Öğretmen liselerinin 0,05 katsayısı ile açıköğretimin ve iki yıllık meslek yüksekokullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına YGS puanıyla girilmesini de iptal ettiğini söyledi.

YÖK'ün aldığı kararlarının tümüyle yanlış olduğuna değinen Gültekin, sözlerini söyle sürdürdü:

"YÖK, önce türbanı kaldıracağız dedi. Türbanı kaldırmak YÖK'ün değil Anayasa'nın kararıyla olur. Bu karar geri döndü. İkincisi katsayı olayıydı. Katsayı kararı ÖSYM'nin tarihinde ikinci kez reddedildi.

12 Şubat 2010 tarihinde yani 3 gün sonra YGS başvuruları bitiyor. Bu karar, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Şöyle ki; kılavuz ilan edilmişti. İnsanlar bu kılavuza göre karar verip sınava başvurdular. Şimdi bu iptal edildi. Çocuklar ne yapacaklarını bilmiyor. Bütün öğrenciler cuma gününe kadar başvurularını yapmalı."

Gültekin, 1,5 milyon adet basılan kılavuzun basıldığını, bunun için milyonlarca dolar para harcandığını ama hepsinin çöpe gittiğini belirtti.

Peki YÖK şu an ne yapmalı? Bu sorunun cevabını; "YÖK'ün yeni bir katsayı açıklaması lazım. Ardından başvuru süreci tekrardan başlayacak." şeklinde veren Gültekin, sınav tarihinde bir aylık gecikmenin yaşanacağını söyledi.

BU SIKINTILAR YAŞANACAK

Soruların hazırlanması, düzenlenmesi ve kontrolü üzerinde sıkıntılar yaratacak. Ayrıca değerlendirme sürecinde de sorunlar yaşanabilir. Sadece tercihlerde kullanılan 18 tane puan türü var. Takvim sıkıştığı için tercih süresi daralacak. Bu da öğrencinin bir takım noktaları gözden kaçırmasına olanak sağlayabilir. Bu nedenle yeni sınav, bir çok bilinmeze kapılarını aralayacak.

Gültekin, "Şu anda yapılan başvurular iptal olabilir mi?" karmaşasını ise şöyle açıklıyor:

"Başvurular iptal olabilir. Çünkü yeni bir süreç başlayacak. Yeni sürecin başlaması sınavları öteleyecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber