Annesini kurtarmasına ?mevzuat' engel çıkardı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Şubat 2010 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAHSİN AKSU İstanbul

SGK, annesine karaciğerini verecek olan Cihangül Tulis'e ? göremez' raporuna rağmen ödeme yapmadı. SGK?mağduru Tulis, işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

Bir yandan ?Organ bağışı hayat kurtarır? sloganıyla halk organ bağışına teşvik edilirken, diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu, gönüllüleri mağdur ediyor. SGK, Hepatit C hastası annesine karaciğerini verecek olan THY'de kabin amiri Cihangül Tulis'e iş göremezlik raporuna rağmen çalışamadığı günler için ödeme yapmadı. İşini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Tulis gibi pek çok bağışçı SGK mağduru oldu.

THY'de 12 yıldır çalışan Tulis'in annesi Fatma Tulis 15 yıldır Hepatit C hastası. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Tulis'in hastalığı ilerleyince karaciğer nakli gerekti. Ancak, 2 yıldır uygun organ çıkmadı.

1,5 ay önce uygunluk testleri için hastaneye yatan Tulis 15 gün işine gidemedi. Tulis'e, iş göremezlik raporuyla çalışamadığı günlere ait ücretini almak için başvurduğu SGK, organ bağışı donörlüğünün 5510 sayılı kanunun 18. maddesi kapsamında olmadığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi. Tulis, perşembe günü bıçak altına yatacak. Baba Vahit Tulis, yanlışın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Bursa'da ölüm döşeğindeki Hepatit B hastası babasına karaciğerinden bir parçayla hayat veren Fatih Ahmet Demir(25) de, 2 ay işe gidemediği için SGK'ya başvurmuştu. Ancak ödeme yapılmadı. Kayseri'de Faruk Salkım, 1,5 yıl önce karaciğer hastası olan kızı Ferda'ya (14) karaciğerinden parça verdi. SGK'dan 2400 lira iş göremezlik parası alan Salkım'dan, para geri istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber