Çevre sağlık teknisyenlerinden Tarım Bakanlığına sorular

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5179 sayı yasa gereği Sağlık Bakanlığı'ndan Tarım Bakanlığına devredilen çevre sağlık teknisyeniyim.

Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 29.01.2004 tarih ve 250.10.05.11.YGK-4.2-3090 sayılı yazısının 5.Maddesi:

''5179 sayılı Kanunun 23'üncü maddesinde '657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olup lise düzeyinde eğitimi olduğu halde,bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce denetim görevi yapanların hakları saklıdır'ifadesi yer aldığından,sağlık Bakanlığından Bakanlığımıza yapılan ancak Bakanlığımız tarafından Gıda Kontrolör Yardımcısı olarak yetkilendirilen Çevre Sağlık Teknisyenlerinin gıda üretim,satış ve toplu tüketim yerlerinin denetimlerinde Gıda Kontrolörleri ile birlikte görevlendirilmeleri'' istenilmektedir.

Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkililerine soruyorum:

1-Sağlık Bakanlığında denetim hizmetlerini denetçi sıfatıyla 2 veya 3 kişiden oluşan personellerle icra eden çevre sağlık teknisyenlerini gıda kontrolörle denetime çıkarma mecburiyeti Tarım Bakanlığına geçen 500 çevre sağlık teknisyenin özlük haklarını ihlal etmiyor mu?

2-Söz konusu denetim hizmetlerinin yürütülme formatının Sağlık Bakanlığından farklı bir şekilde Tarım Bakanlığına uygulanması Devlette devamlılık ilkesiyle tezat oluşturduğu görülmemekte midir?

3-Tarım Bakanlığına devredilen çevre sağlık teknisyenlerini (lise-sağlık ön lisans-gıda harici lisans diplomasına sahip nitelikli elemanlar)2.sınıf kontrolör diye belirlenen bir çerçeveye yerleştirmek Sağlık ve Tarım Bakanlıklarınca yapılan protokolde öngörülmüş müdür?

4-Lokal olarak Konyada Tarım Bakanlığına geçen personellere (3 arkadaş şeflik vazifesi yürütmüştü)sizlere Konya Merkezde ihtiyacımız yok diyerek ilçelerde görevlendirilirken söz konusu bizlerin bilgi ve tecrübelerimize itibar edilmemesi ve Konya Metropolünde kısıtlı imkanlarla gayretli çalışan personellere bu ceza değil midir?Ve bu zamana kadar denetim hizmetlerini yürüten Sağlık Bakanlığına kayda değer hizmet üretilmediği gibi yanlış bir imaj vermek doğru mudur?

5-Sağlık Meslek Liselerinde ve Sağlık Ön lisans programları diploması olan ders müfredatı gıda ve insan sağlığı il igi ders alarak mezun olan çevre sağlık teknisyenleri, anatomi, fizyoloji, enfeksiyon hastalıkları, parazitoloji, mikrobiyoloji, nükleer tıp ve biyostatik bilgisayar, laboratuvar teknikleri ve aletleri vs. derslerini acaba genel kültür dersi olarak aldıklarını kabul etmeleri lazım? Halbuki bir çok arkadaşımız zorunlu olursa toplum sağlığı, röntgen, laboratuvar teknisyenliği yapmaya gönüllüdür.

6-Bakanlıklar arası yapılan protokolde devir işleminin insani boyutu hiç ele alınmadığından Tarım Bakanlığında şu anda 500 adet mutsuz çevre sağlık teknisyeni çalışmaktadır.

Konu ile ilgili yetkililerden fiili durumun iyileştirilmesi konusunda destek ve anlayış bekliyoruz.

Haberi yazan: Keçiören

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber