Danıştay'dan yardımcı ders kitaplarına fren

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yardımcı ders kitaplarının değerlendirmeye gerek görülmeden okullarda kullanılması yönetmelik için yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yıl önce değiştirilen ders kitapları yönetmeliği, Danıştay engeline takıldı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle yardımcı ders kitapları, Talim Terbiye Kurulu'nun denetimi dışına çıkarılıyordu. Ayrıca, ders kitabı basacak yayınevlerine ilişkin belli koşullar da getirilmişti.

Eğitim-Sen, Danıştay'a başvurmuştu

Eğitim-Sen, yönetmeliğin temel eğitim kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'da dava açmıştı. Eğitim-Sen'in eleştirilerini yerinde gören Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yönetmeliğin yayınevleri ve yardımcı kitapların denetimi ile ilgili maddeleri için yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Eğitim-Sen'in eleştirileri

Her iki maddede de Eğitim-Sen'in eleştirileri vardı. Yayınevlerine belli koşullar getirilmesi ile okutulacak kitapların belirlenmesi için açılan yarışmaya öğretmen ve ğretim üyelerinin girmesinini engelleyici hükümler konulduğu iddia ediliyordu. Ayrıca bu düzenleme ile AKP'ye yakın bazı özel yayınevlerinin tekel olacağı iddialar arasındaydı.

Yardımcı ders kitaplarının değerlendirilmeye tabii tutulmaması ise, "bilim dışı, ırkçı, gerici öğelerle beslenen kitapların okullarda okutulmasına yol açıyor" yorumlarına neden olmuştu.

Şartname de geçersiz hale geldi

Eğitim-Sen'in yürütmeyi durdurma istemini onaylayan Danıştay kararı ile 2005-2006 yılında okullarda okutulacak ders kitaplarının belirlenmesi için hazırlanan şartname de geçersiz hale geldi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber