Gazi olduğunu 14 yıllık mücadeleyle ispatladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Şubat 2010 08:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sırrıberk ARSLAN

Ağrı'da 5 arkadaşını yitirdiği çatışmadan yaralı kurtulan Abdullah Tozmaz, uzun yıllar sonra gazi maaşına hak kazandı. "Sahipsizlik yaraladı" diyen Tozmaz, 400 bin liralık da tazminat davası açtı

Ağrı'da 16 yıl önce 5 arkadaşının şehit olduğu çatışmadan iki arkadaşıyla birlikte yaralı kurtulan Abdullah Tozmaz'ın gaziliğini ispatlaması tam 14 yıl sürdü. Gazilik maaşı için yıllarca resmi kurumlar arasındaki evrak trafiğini bekleyen Tozmaz'ın, 6 ay önce açtığı dava devam ederken, gazi olarak kabul edildiğini bildiren yazı geldi. Ailesi dağılan ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan Tozmaz, yaşadıklarını, "Beni hainlerin kurşunu değil, sahipsizlik yaraladı" dedi ve 400 bin TL'lik tazminat davası açtı.

ÇENEYE KURŞUN

Van'ın Erciş ilçesindeki 10'uncu Piyade Tugayı'nda 16 yıl önce er olarak askerliğini yapan Abdullah Tozmaz, 19 Ağustos 1994'te arkadaşlarıyla birlikte Ağrı'daki Tendürek Dağları'nda operasyona çıktı. Ancak burada teröristlerle çıkan çatışmada, çenesinden vurulan ve başına şarapnel parçası isabet eden Tozmaz, üç gün Van Asker Hastanesi'nde tedavi gördü ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevk edildi. Yaklaşık iki yıl burada tedavi gören Tozmaz, cerrahi müdahale sakıncalı bulunarak çenesindeki kurşun ve başındaki şarapnel parçasıyla taburcu edildi.

12 YILLIK YAZIŞMA

Sağlığını yitiren Tozmaz, 1996'da Emekli Sandığı'na gazilik maaşı başvurusu yaptı. Tozmaz'a bir yıl sonra sicil numarası veren Emekli Sandığı, maaş bağlayabilmek için gazi olduğunu ispatlamasını istedi. Bunun üzerine 1997'den 2008'e kadar Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve görev yaptığı komutanlık arasında evrak alışverişleri sürdü. Yaklaşık 12 yıl süren bürokrasi çilesinden sonuç alamayan Tozmaz, Ağustos 2009'da kendisine gazilik maaşı bağlanması için Ankara Yüksek Askeri Mahkemesi'ne başvurdu. Bu dava sürerken, mahkemeye gönderilen yazıda Tozmaz'ın çatışmada yaralandığına karar verildiği bildirildi. Bu gelişme üzerine Tozmaz, bu davanın bitmesini beklemeden 150 bin TL maddi 250 bin TL manevi tazminat talebiyle yeni bir dava açtı.

'AİLEM PARAMPARÇA'

Ankara'da sefalet içinde bir hayat sürdüren 39 yaşındaki Tozmaz, şunları söyledi: "Çatışmanın ardından hem sağlığımı hem de ailemi kaybettim. Eşim iki yıl önce geçim sıkıntısı yüzünden beni terk edip iki çocuğumuzu da alarak memleketi Samsun'a döndü. Oğlum, ben yaralandığımda 1 yaşındaydı. Şimdi ise 17 yaşında ama parasızlık yüzünden okutamadım. Maaşım bağlanır davayı kazanırsam öncelikle dağılan ailemi toparlayacağım. Sonra da bana bu 16 yıllık sürede maddi destekte bulunan gönüllü kuruluşlara verdiklerini iade edeceğim ve oğlumun eğitimini tamamlayacağım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber