Öğrenciye şartsız af Meclis gündeminde

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın hazırladığı öğrenci affıyla ilgili kanun teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na veriliyor. Af, lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsayacak.

Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç tarafından hazırlanan öğrenci affıyla ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na bugün veriliyor. 2547 sayılı YÖK Kanunu'na geçici maddeler eklenmesini öngören kanun teklifi 3 maddeden oluşuyor. Öğrenci affı kanun teklifi, 2000-2001 eğitim öğretim ylından itibaren üniversitelerden her ne sebeble olursa olsun ilişiği kesilen veya ilişiği kesilme durumuna gelen öğrencilere her ders için 2 sınav hakkı tanınmasını öngörüyor.

Askerî öğrencilere yok

Teklifin kapsamına askeri okullardan atılan öğrenciler alınmadı. Öğretim üyeleri ve Polis Akademisi'nden atılan öğrenciler de af kapsamı dışında tutuldu. Disiplinsizlik nedeniyle atılan öğrenciler aftan yararlanacak ancak disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmayacak.

Öğrenci affı kapsamına yüksek lisans ve doktora öğrencileri de alındı. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine başarısız oldukları derslerden sınav hakkı tanınırken, tez aşamasında olan yüksek lisans öğrencilerine 1 yıl, doktora öğrencilerine ise 2 yıl tez yazmaları için süre tanınacak.

YÖK mağdurlarına da af geliyor

28 Şubat sürecinde master ve doktora yapmak için burslu olarak yurtdışına gönderilen birçok öğrenci YÖK tarafından çeşitli bahenelerle Türkiye'ye geri çağrılırken, iptal edilen bursları da tazminatlarıyla geri istenmişti. Öğrenci affı kanununda yer alan bir madde ile bu öğrencilere yeni bir imkan tanınacak. Burs borçlarını ödemekte zorlananlara ise, kamuda zorunlu hizmet yapma karşılığında borçlarının silinmesi imkanı da sağlanacak.

Öğrenci affı teklifinin genel gerekçesinde ise özellikle 2001 yılında yaşanan ekonomik ve sosyal krizlere işaret edilerek birçok öğrencinin bu krizlerin getirdiği nedenlerden dolayı üniversitelerden ayrılmak zorunda olduğuna değinildi. Ayrıca genel gerekçede bu affın son af olduğu belirtilerek bundan sonra üniversite öğrencilerinin af beklentisi içine girmemeleri gerektiği vurgulandı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber