Meclis, kayıp çocuklar konusuna el atıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2010 22:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kayıp çocukların bir bölümünün SHÇEK yurtlarından olduğuna yönelik eleştirilere ilişkin, ''Ailesinin yanında kalan bir çocuk dışarıda ne kadar tehlikeye maruzsa, bizim çocuklarımız da o kadar maruz'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, kayıp çocuklar ve çocukların maruz kaldığı sorunlara ilişkin verilen 25 araştırma önergesinin birleştirilerek görüşmeleri devam ediyor.

CHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, hukuk sisteminde, çocuklara özgü düzenlemeler yapılması gerektiğini, çocuklara yönelik tehditleri ortadan kaldırmanın kendilerinin görevi olduğunu dile getirdi.

Erbatur, kayıp çocuklarla ilgili en önemli sorun olarak, kurumlar arası çalışmada ortak bir tanım ile kayıp çocuk tarifinin olmamasını gösterdi. Erbatur, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü verileri arasında farklılıklar bulunduğunu söyledi.

Kayıp çocuklara ilişkin verilere göre, bu çocukların yarısının SHÇEK'ten olduğunu ifade eden Erbatur, buna ilişkin eleştirilerde bulundu. Erbatur, herkesin, çocukların akıbetinden korkmaya başladığını dile getirerek, çocukların organ nakli nedeniyle kaçırıldığına yönelik korku ve kaygıların, kurulacak komisyonca ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Sokakta yaşayan çocukların sorunlarına dikkat kesildiklerini ancak daha sonra bu çocukların hangi şart altında yaşadıklarının unutulduğunu ifade eden Erbatur, çocukların sorununu çözmek için ekonomik olarak aileleri güçlendirmek gerektiğini söyledi.

CHP'li Erbatur, çocukların korunmasının hem vicdani hem ulusal hem de uluslararası bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Erbatur, çalışmalara başlayacak komisyonda çocuk hak ihlallerinin de incelenmesini isteyerek, çocuk evliliklerinin, çocukların sokakta yaşamaya zorlanmasının, çocuk işçiliğinin hak ihlali olduğunu belirtti.

-''HAPİSHANE TARZI BİNALAR DEĞİL''-

Erbatur'un eleştiri üzerine söz alan Devlet Bakanı Kavaf, kurumlarının sadece yurt ve yuvalardan ibaret olmadığını, aileleri tarafından terk edilen, suça itilen çocukların rehabilite ettikleri kurumların da bulunduğunu söyledi.

Kavaf, yurt ve yuvaların, etrafı tel örgülerle, duvarlarla çevrili, çocukları hayattan izole eden, hapishane tarzı binalar olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bizim çocuklarımız, hayatın içinde yaşıyorlar, okula gidiyorlar, yüzde 90'ından fazlasının ailesi var, ailelerinin yanına tatile gidiyorlar, hafta sonu izne çıkıyorlar, meslek edindirme kurslarına gidiyorlar. Açık kapı sistemi. Ailesinin yanında kalan bir çocuk dışarıda ne kadar tehlikeye maruzsa, bizim çocuklarımız da o kadar maruz. Dönmeleri gereken saatte dönmezlerse, emniyet ile irtibata geçerek, çocuklarımızın aranması, bulunmasında hassasiyet, duyarlılık gösteriyoruz.''

''Kayıp çocuklarla ilgili ne yapıyorsunuz?'' sorusuna, ''Ben ilgilenmiyorum, emniyet ilgileniyor'' cevabı verdiğine yönelik eleştirilere ilişkin de Kavaf, ''O verdiğim cevabın içinde geçen bir cümledir. Bizim sorumluluğumuz, bize teslim edilen çocukları koruma, bakım altına almaktır. Ancak kaybolan çocukları bulmak, teslim etmek emniyet mensuplarının görevidir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber