Sigara hamilelerde ani bebek ölümüne, erkeklerde kısırlığa yol açabiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 23:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Memduh Ünlü, sigaranın eroin ve esrardan 8 kat fazla bağımlılık yaptığını, içenlerin yüzde 70'inin bağımlı hale geldiğini söyledi. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı Karşıyaka Sigarayı Bırakma Polikliniği'nce düzenlenen panelde konuşan Ünlü, ayrıca hamilelerde ani bebek ölümlerine, erkeklerde ise kısırlığa yol açabildiğini vurguladı.

Sigarayı bırakmanın üç aşamadan geçtiğini anlatan Dr. Ünlü, sürecin istemek, inanmak ve çaba göstermekle başarıya ulaşacağını ifade etti. Memduh Ünlü, "Sigara içmede bir kısır döngü var. Tütünüdeki nikotin, rahatlatıcı etki yapıyor. Bu 30 dakika sonra geçtiğinde kişi, tekrar sigara arzusu duyuyor." dedi. Bütün kanserlerin yüzde 30'unun sigaradan kaynaklandığına dikkat çeken Dr. Ünlü, "Sigara hamile kadınlarda ani bebek ölümüne, düşük ve erken doğuma, bebekte zeka geriliğine sebep olabiliyor. Erkeklerde de kısırlığa yol açabiliyor. Hiç içmeyenler de dumanıyla pasif içici haline geliyor. Pasif içicilerin kansere yakalanma riski, sigara dumanına hiç maruz kalmayanlara göre yüzde 25 fazla. Temiz gıda ve temiz su nasıl bir insan hakkıysa, temiz hava da öyle." şeklinde konuştu.

Ünlü'nün verdiği bilgilere göre içicilerin sigarayı bırakması halinde vücutlarında, farklı yıllar içinde kalp ve akciğer hastalıkları risklerinin hiç sigara içmeyenlerle aynı seviyeye düştüğü bir iyileşme meydana geliyor. Ayrıca bırakıldığı ilk günlerden itibaren kan basıncı, nabız ve soluk alıp verme normale dönüyor. Koku alma, tat alma ve dolaşım sistemi iyileşiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber