Okul gezisindeki katliam gibi kaza için tazminat kararı çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 13:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir'deki Zafer İlköğretim Okulu'nun düzenlediği Kapadokya gezisine giderken Aksaray'da meydana gelen kazada ölen öğrenci ve velilerin yakınları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İzmir Valiliği'ne açtıkları tazminat davalarını kazandı. Mahkeme, 46 kişilik tur otobüsüne 64 kişinin binmesine karşı önlem almadığı için kusurlu bulduğu MEB'e, ölenlerden 14 kişi için maddi manevi toplam 650 bin lira tazminata mahkûm etti.

Konak ilçesi Eşrefpaşa semtindeki okulun öğrencilerini Nisan 2007'de geziye götüren Cumhur Çolak (39) yönetimindeki otobüs, Aksaray civarında şerit ihlâli sebebiyle bir kamyonla çarpışmış, kazada 34 kişi yaşamını yitirmişti. Bunlardan 14'ünün yakınları olan 10 aileden 30 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı'nı suçlayarak İzmir Valiliği'ne karşı ayrı ayrı tazminat davası açmıştı. İzmir İdare Mahkemesi, her aileye istediklerine yakın miktarlarda tazminat ödenmesine karar verdi.

İlk dört davayla ilgili kararda, kusurlu bulunan Milli Eğitim Bakanlığı kazada ölen öğrencilerden Büşra Güven'in ailesine 50 bin, velilerden Nurhan Kılıçoğlu'nun ailesine 60 bin, kendisi yaralı kurtulan fakat annesi Azize Sevinç'i kaybeden Furkan Sevinç ve ailesine 80 bin, öğretmen Beyhan Saruhan'ın ailesine 70 bin lira tazminat ödeyecek. Mahkeme heyetinin, diğer aileler için verdiği kararları yazdırmaya devam ettiği bildirildi.

Kazada yaşamını kaybeden öğrenciler Fatma Çalmanda, Onur Çukurcubaşı, İbrahim Alaş, Beren Açan, Büşra Güven ve Begüm Güler ile veliler Azize Sevinç, Deniz Evsen, Fatma Çukurbaşı, Nurhan Kılıçoğlu, Beyhan Saruhan, İsmet Alaş, Songül Açan ve İmadettin Açan adına, kanuni mirasçıları olan 30 kişi adına dava açan avukatlar Hadi Genç ve Şehrazat Mercan, okul yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmet kusurlusu olduğunu belirtti.

Avukatlar, yetkililerin gezi düzenlenen otobüslerin kapasitesi 46 kişi olduğu halde 64 kişinin binmesine göz yumarak bu kusuru işlendiğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, davaları önce husumet yönünden reddetti. Milli Eğitim Bakanlığı'na değil, onu temsilen ildeki en üst mülki idare olan İzmir Valiliği'ne karşı açılmasını istedi. Mahkemenin bu isteğiyle davalar yeniden açıldı ve 1,5 yılda sonuçlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber