'Tek Gıda-İş'in alacağı kararlara uyulacak'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK, KAMU-SEN ve KESK'in bundan sonraki süreçte de TEKEL işçilerinin yanında olacağını ifade ederek, "Konfederasyonlar, TEK GIDA-İŞ sendikasının alacağı kararlara uyacaktır" dedi.

TÜRK-İŞ, DİSK, KAMU-SEN, KESK Genel Başkanları, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Toplantı sonrasında yapılan ortak basın toplantısında TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "TEKEL işçilerinin özlük haklarıyla birlikte kamu kuruluşlarına yerleştirilme talebi sürmekte ve buna olan destek büyüyerek devam etmektedir" diye konuştu.

Kumlu, konfederasyonların, bugüne kadar aldıkları tüm eylem kararlarında TEKEL işçisinin ve TEK GIDA-İŞ sendikasının iradesini esas aldığını vurgulayarak, "Konfederasyonlar, bundan sonra da TEKEL işçisinin iradesine uygun davranacak ve TEK GIDA-İŞ sendikasının alacağı kararlara uyacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm eylemlilikler bu kararlar üzerinden şekillendirilecektir" dedi.

Kumlu, TEKEL işçilerine destek için "25 Şubatta meşaleli yürüyüşler ve kitlesel basın açıklamaları yapılmasına; 27 Şubatta 2 saatlik oturma eylemi yapılmasına karar verdiklerini" bildirdi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, "Öncelikli istemlerinin karşılanmaması ve bu etkinliklerin hükümet nezdinde bir sonuç vermemesi halinde, 26 Mayıs 2010 tarihinde bu 4 konfederasyon ve bu konfederasyonlara üye tüm sendikaların birlikte sahipleneceği ve üretimden gelen gücün kullanılacağı genel bir eylem yapılmasının uygun olacağına karar verildiğini" söyledi.

Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları, ortak açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Bir gazetecinin, "genel eylem kararı üretimin durması anlamını mı taşıyor?" sorusu üzerine, Kumlu, "O zaman ne yapacağımızı kararlaştıracağız. Şunu net söylemek gerekiyorsa, şu anda eylemliliği dondurmuyoruz, tam tersine eylemliliği ve mücadelemizi büyütüyoruz. Bu TEKEL eylemi ile ilgili değil, çalışma hayatına ilişkin yapılmasını talep ettiğimiz şeylerle ilgili" dedi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren 26 Mayıs'taki eylem kararının esas nedeninin 4/C uygulamasına son verilmesi amacını taşıdığını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise "Hükümet, TEKEL işçilerine bir süre tanıdı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Böyle bir müdahale olması halinde Türkiye'nin her yerinde aynı derecede protestolar ve eylemliliklerimizi hayata geçirme konusunda irademizi saptadık" yanıtını verdi.

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız da bir soru üzerine, TEKEL işçilerinin sorumluluklarının gereği her türlü eylem ve etkinliği yaptıklarını ve başarılı olduklarını söyledi. Ancak, "şimdi önlerinde çok ciddi bir tercih yapmak durumunda olduklarını" ifade eden Akyıldız, "Bu tercih noktasında TEKEL işçilerinin bir gerçeği görerek karar vermesi gerekmektedir. Eylemleri başlatan işçilerdir e yine onlar bitirebilir. Bu eylemlerin bitirilmesi konusunda hiç kimse baskıcı unsur olamaz"diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber