Bakan Yazıcı'dan Haşim Kılıç'a yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2010 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dün yaptığı konuşmayı değerlendirirken, ?Biz o duyarlılık içinde hareket ediyoruz. Bizim bu konulara ilişkin 'falso' anlamına gelecek bir eksikliğimiz olduğunu söylemek pek mümkün değil? dedi. Kılıç, ''Kendi yandaşlarına, inancına ya da ideolojisine daha iyi servis yapabilmek için yargı bağımsızlığının arkasına saklanmak, hukuk ahlakının kabul etmeyeceği bir büyük onursuzluktur. Devlet gücünü kullanan kim olursa olsun, hukuk dışına çıktığında hesap vermek zorunda olduğunu bilmelidir'' demişti.

Yazıcı, Meclis kulisinde gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşmasına ilişkin sorularını yanıtlarken, ?Başkanın hatırlatması, gündemimize yeni bir şey sokmaz. Ben hukukçuyum, hukukçu duyarlılığım öteden beri var. O bilinç içinde hareket ettim ama bunu bilmeyenlere Başkanın hatırlatması...? diye konuştu.

Devlet Bakanı Yazıcı, bir gazetecinin, ?Hükümete yönelik olarak değerlendirildi sözleri? demesi üzerine, şunları söyledi:

?Ben öyle algılamıyorum. Onu bilmeyenler varsa, onlara yönelik olarak söylediğine... Yoksa biz o duyarlılık içinde hareket ediyoruz. Bizim bu konulara ilişkin 'falso' anlamına gelecek bir eksikliğimiz olduğunu söylemek pek mümkün değil. Belki diyeceksiniz ki 'bugün gensoru var aynı konuyu söylüyor...' Biz o konuda gerçekten hassasiyet gösteriyoruz. Bakın, bugün yapılan yargısal faaliyetlerle ilgili Hükümetin bir dahli, üstlendiği bir fonksiyon, bir rol olmaz. Bu belli...?

?Açıklamanın muhatabı kim?? sorusuna da Yazıcı, ?Muhatapları başka...? karşılığını verdi.

ERZİNCAN-ERZURUM

Bakan Yazıcı, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması ve tutuklanmasından sonra yaşanan sürece ilişkin soruyu yanıtlarken de arama ve gözaltı işlemlerinin savcılar tarafından yapıldığını, tutuklama kararını da mahkemenin verdiğini hatırlattı. Mahkemeye avukatların iki kez itiraz ettiklerini ve ikisinde de ret kararı çıktığını anlatan Yazıcı, bu karar süreçlerinde çok farklı insanların görev aldığını ve hepsinin de sonuçta aynı doğrultuda işlem yaptığını söyledi. Yazıcı, ?Bunların hepsi hukukçu ve hukuk biliyor. Hiç mi bunların içinde vicdanına göre harekete geçen yok? Belki de ortada bizim bilmediğimiz şeyler var. Bir de böyle bakmak lazım? diye konuştu.

?Bu işler Ankara'dan idare edilmez? ifadesini kullanan Yazıcı, ?Bu işler, 'yetkini aldım, kısıtladım, kaldırdım' demekle de olmaz. İşte bütün bunlar yargıya müdahaledir. Türkiye bu süreçlerden ders almalıdır, almıştır, hala da alıyor. Bunları geleceğe dönük, bugüne kadar yapılmamış şeylerin sorgulanması anlamında ben, aydınlatıcı olarak görüyorum? dedi.

Bir gazetecinin, ?Askerlerin topluca istifa edeceği haberleri çıktı. Bu konuda düşünceniz nedir?? sorusuna da Yazıcı, ?Ben bu konulara girmem. Görev talep etmek de istifa etmek de bir haktır. Benim bilgim, spekülasyon olduğu yönünde? karşılığını verdi.

GÖZALTINA ALMALAR

Yazıcı, eski kuvvet komutanlarının gözaltına alınmasında ?yöntem hatası? yapıldığı yönündeki eleştiriyi hatırlatan gazeteciyi yanıtlarken de şöyle konuştu:

?Ben yöntem hatası olduğunu düşünmüyorum. Orada bir ayrıntı var; normal zamanlarda olsa hep şunu derler: 'Adalet Bakanı genelge gönderemez. Adalet Bakanlığının genelgesiyle amel edilemez.' Ama bugün dayandıkları, yöntem hatası dedikleri konu da Adalet Bakanlığının göndermiş olduğu bir genelgeye dayanıyor. Adalet Bakanlığı savcılara talimat göndermiş. Gönderdiği genelge ile belli rütbedeki insanların sorguları bizzat başsavcı tarafından yapılacak. Dolayısıyla başsavcı olmadıkça bunlar ifade vermeyecek. Nereye dayandırıyorlar? İdari bir işleme... Yasal bir işleme değil, idari bir işleme dayandırıyor. Varsın dayandırsınlar, ben saygı duyuyorum. Biz, yöntem hatası olduğu kanısında değiliz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber