Balyoz'un ilk dalgasında 31 kişi tutuklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2010 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Balyoz Güvenlik Hareket Planı? iddiaları soruşturması kapsamında şimdiye kadar gözaltında alınan muvazzaf ve emekli askerlerden 31'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ?Balyoz Güvenlik Hareket Planı? iddiaları soruşturmasına ilişkin 22 Şubatta gözaltına alınan muvazzaf ve emekli askerlerden, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Merkez Komutanlığındaki işlemleri tamamlanan ilk grup 23 Şubatta adliyeye sevk edildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde savcılık sorgularının ardından Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarılan Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu tutuklandı.

24 Şubatta gece geç saatlerde savıcılıktaki sorgularının ardından adliyeye çıkartılan ve aralarında eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de bulunduğu 7 kişi savcılık sorgularının ardından mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemece Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 5 şüpheli tutuklanırken, emekli Albay Musa İstek serbest bırakıldı, bir muvazzaf subay hakkında da denetimli serbestlik hükmü uygulandı.

Aynı gece mahkemeye çıkarılan 5 muvazzaf subay ile emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve emekli Albay Kubilay Aktaş'ın da tutuklanmalarına karar verildi.

Son olarak dün gece adliyeye sevk edilen Tümamiral Semih Çetin ile Tuğamiral Turgay Erdağ'ın da aralarında bulunduğu 9 muvazzaf asker ile eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli ile emekli bir asker daha tutuklandı.

KUVVET KOMUTANLARI SERBEST

Dün sabah saatlerinde adliyeye getirilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı nezaretinde yapılan savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ise savcılık sorgusunun ardından denetimli olarak serbest kaldığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, bu gelişmelerin ardından emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in serbest bırakılmasına ilişkin, ?Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık? açıklamasını yaptı.

Gazetecilerin, ?Haklarındaki soruşturma devam ediyor mu?? sorusu üzerine, Çolakkadı, ?Tabii devam ediyor. Sadece serbest bıraktık, soruşturma sürüyor. Şu an için içeriğine giremiyorum. Yani serbest bırakma gerekçemiz bu...? dedi.

?ERGENEKON? DAVASI SANIĞI DA ŞÜPHELİ SIFATIYLA İFADE VERDİ

Böylece, son 4 günde 'Balyoz Güvenlik Hareket Planı? iddiaları soruşturması kapsamında gözaltına alınan 47 emekli ve muvazzaf subaydan 31'i tutuklanmış oldu.

Bu arada, ikinci ?Ergenekon? davasının tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü'nün de söz konusu soruşturmaya ilişkin ?şüpheli? olarak ifadesi alınıp hakkında serbest bırakma kararı verildi.

Adliyedeki işlemlerin ardından, Köylü, ?Ergenekon? davası kapsamında tutuklu bulunduğu için Hasdal Askeri Cezaevine geri götürüldü.

Öte yandan, emniyetteki işlemlerin ardından bugün adliyeye sevk edilen eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Altan Batıbay'ın da aralarında bulunduğu bir grup askerin adliyedeki işlemleri devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber