Vergi denetmenleri de eylem sinyali verdi...

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiyenin en büyük denetim grubu olan Vergi Denetmenleri, kayıtdışılık ile vergi kayıp ve kaçağına karşı harekete geçti.

Vergi Denetmenleri, bu güne kadar gerçekleştirilmemiş olan, bir sektörün ülke bazında eşzamanlı incelenmeye alınmasını hayata geçirdi.

Bu kapsamda, Vergi Denetmenleri tarafından yürütülen operasyonlar ile LPG İstasyonlarının ülke çapında fiili tespitleri yapılarak incelemeler başlatıldı.

Yaklaşık olarak 4700 LPG istasyonunda yapılan çalışmada, vergi kayıp ve kaçağına yol açan veya kayıtdışı olarak faaliyet gösteren işletmelere vergi ve ceza kesilecek.

Ayrıca Vergi Denetmenlerinin diğer sektörlerle ilgili olarak alt yapı hazırlığı içinde olduğu ve seçilecek sektörlerle ilgili olarak yine Türkiye bazında ve eşzamanlı harekete geçecekleri öğrenildi.

3000'e yaklaşan sayıları ile ülke genelindeki vergi incelemelerinin % 90'ını gerçekleştiren ve vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele edebilecek büyüklükte ki tek grup olan Vergi Denetmenlerinin, Vergi Konseyi'nin hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin taslağın beklentilerini karşılamadığı gerekçesiyle yapılan tüm çalışmaların hız keserek durma noktasına geldiği öğrenildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan' ın, "sorunlarınızı çözeceğiz" sözünün yerine getirilmesini isteyen Vergi Denetmenleri; taslağın bu haliyle kabul edilemez olduğunu, yasada kendileri için ayrıcalıklı bir uygulama istemediklerini, bu güne kadar ihmal edilen haklı taleplerinin eşitlik ve adalet ilkeleri geregince karşılanmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Vergi Denetmenlerinin tasarıda yer almasını istedikleri hususlar ise genel başlıkları itbarı ile aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

1- ATAMA VE YÜKSELMEDE OBJEKTİF KRİTERLERİN SAĞLANMASI
Madde 27 ve Geçici Madde 3- En azından, görev yaptıkları birimlerin yöneticisi olabilmek

2- EMEKLİLİK SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ
Madde 34- Çalışanların emeklilik esnasında unvansız memurla aynı maaşı almasına yol açan haksız düzenlemenin sona erdirilmesi ve Vergi Denetmenlerinin ek gösterge cetvelinde bir üst bende geçirilmesi. Ek Göstergesi 2200 olan (h) bendinden, Ek göstergesi 3600 olan (g) bendine geçmek

3- MESLEKTE BÖLÜNMÜŞLÜĞÜN ÖNLENMESİ
Geçici Madde 3-Tıpkı gelirler kontrolörleri ve hesap uzmanlarında olduğu gibi, yeterlik getirilen tarihten önce meslekte bulunanların yeterliliğini vermiş sayılması

4- DENETİMDE ÇOK BAŞLILIĞIN GİDERİLMESİ
Madde 28-Açıktan kontrolör alınmasının durdurulması ve meslek içi yükselme imkanının sağlanması

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber