Kabul etmedik, 4/C'yi yok edeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2010 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEK GIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Danıştay'ın kararıyla ilgili olarak "TEKEL mücadelesinde yeni bir süreç başlıyor. 4/c'yi kabul etmedik, bundan sonra da 4/c'yi yok edeceğiz " dedi.

Türkel, Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurmasının ardından TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde toplanan işçilere seslendi.

"İnandıklarını ve kazandıklarını" söyleyen Türkel, "haklı olduklarını adaletin kabul ettiğini, iktidarın da kabul etmesini umdukları" görüşünü dile getirdi. "Çünkü biz dedik ki 'Biz haklıyız'. Biz, 'Bu ülkede yasa, anayasa, kurumlar var. Ülkede adalet var' dedik" diye konuşan Türkel, buradan Türkiye'ye bir çağrı yapmak istediğini belirtti.

Türkel, şöyle konuştu:

"Sendikasına inanmış, dayanışma içinde olan TEKEL işçisi arkadaşlarımızdan 8 bin 300'ünden 3 bin civarında müracaat olmuş. 5 bin müracaat etmeyen arkadaşımıza çağrı yapıyoruz; şimdi onların günü.

Danıştay'ın bizim itirazımızı kabul etmesiyle yeni bir süreç başlıyor. Bu süreç, 4046 sayılı yasada bize tanınan İş Kanunu tazminatını kullanabilme hakkıdır. TEKEL mücadelesinde yeni bir süreç başlıyor. 4/c'yi kabul etmedik, bundan sonra da 4/c'yi yok edeceğiz."

Türkel, "hükümete de bir kez daha çağrıda bulunmak istediklerini" ifade ederek, "Biz elimizi uzattık, özlük haklarımızın verilmesini bekliyoruz" diye konuştu. Türkel, "Türkiye tarihinde yaşanmamışı yaşattıklarını" söyleyen Türkel, Danıştay kararına ilişkin "Adalete olan inançlarının bir kez daha pekiştiğini" kaydetti.

Mustafa Türkel, bu yeni dönemi sendika organlarının değerlendireceğini, yarın saat 10.30'da düzenleyecekleri basın toplantısıyla yeni döneme ilişkin alacakları kararları, hedefleri kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Düdükler, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde kararı sevinçle karşılayan TEKEL işçilerinin arasına giren Türkel'in duygulandığı görüldü.

Bu arada, kararın ardından çadırlarından büyük bir sevinçle çıkan TEKEL işçileri sloganlar atarak TÜRK-İŞ Genel Merkezi önüne geldi. Burada alkışlar ve ıslıklarla sloganlarını sürdüren TEKEL işçilerinden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Bazı kadın TEKEL işçileri de düdükler çalarak sevinç gösterisinde bulundu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmada, TEKEL işçileri eyleme başladığında haklı oldukları için demokratik kamuoyu ve bütün insanların onlarla birlikte olduğunu söyledi.

TEKEL işçilerinin haklılığına bugün hukukun "bir nokta" koyduğunu, "TEKEL işçisi haklı" dediğini savunan Evren, Bakanlar Kurulu'nun "4/c'yi kaldırdık" kararını vermesi gerektiğini savundu. Evren, şöyle konuştu:

"4/c'nin kabul edilemeyeceğini eylemler başladığı günden bu yana ifade ettik. Şimdi sevinç çığlıklarımız, mutluluk çığlıklarımı z var ama şunu unutmayalım henüz kazanmadık. Henüz mücadelemiz bitmedi, yeni başlıyor. Şimdi bize düşen görev Türkiye'nin dört bir tarafında yaygınlaşan eylemlerimizi, emekçilerin birleşik mücadelesinin nasıl kazanılacağını göstermek için yaygınlaştırmak. Biz asla geri adım atmayacağımızı beyan ettik. Şimdi h ükümete düşen görev, artık haklılığımızı kabul edin, haklılığım ızı teyit edin. Aksi takdirde bizim açımızdan söz bitmeyecektir. Son noktayı koymak için 4/c'yi artık kaldırın."

Öte yandan, Sakarya Caddesi ve çevresindeki çadırlarda eylemlerini sürdüren işçilerin sevinç gösterileri devam ediyor. İşçiler müzikler eş liğinde halay çekerek, sloganlar atıyor.

Eylemlerinin 77. gününde TEKEL işçilerine destek ziyaretleri de sürdü. Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (ITA) ve Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyeleri çadırlardaki işçileri ziyaret ederek, mücadelelerine hak verdiklerini belirtti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden bir grup da, Sakarya Caddesi'nden Yüksel Caddesi'ne kadar yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. TEKEL işç ilerine destek amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinden topladıkları imzaları vermek üzere gruptan seçilen kişiler TBMM'ye gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber