Teşvikli illerin yükü ÖTV ile halkın sırtına

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirine oranının yüzde 74'e ulaştığı Türkiye'de teşvikli il sayısının 36'dan 49'a çıkarılmasının yaratacağı yeni kaynak ihtiyacı için yine ÖTV'ye başvurulacak. Yani benzinden sigaraya, alkolden dayanıklı tüketim eşyasına kadar halkın kullandığı ürünlere bir de teşvikli il vergisi gelecek

IMF'nin "Kaynak göstermeden illere teşvik verirseniz stand-by tehlikeye girer" mesajından sonra Maliye'de muhtemel faturası 1.5 katrilyon lira olan uygulamaya karşılık bulunmaya çalışılıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, teşvikli il sayısının 49'a çıkarılması ile ilgili olarak, "Gereken kaynak ödenekler arası kaydırma ya da yeni kaynakla sağlanabilir. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz" diye konuştu. Unakıtan'ın sözlerini deşifre eden Maliye bürokratları, "Bu, yeni zamlar geliyor demek" dedi. Reuters'e konuşan ekonomi yetkililerinin Unakıtan'ın sözleri ile ilgili yorumları şöyle oldu:

"Teşvik kararı çerçevesinde kaynak için çalışmalar başladı. Fakat fazla bir seçenek de yok zaten. 2004 yılında olduğu gibi yine bazı yatırımlar başta olmak üzere 2005 yılı bütçesinde bazı kalemlerden kesinti yapılabilir. Ardından ortaya çıkacak açık için dolaylı vergiler gözden geçirilir. Kalan açığı özel tüketim vergisi artışları ile karşılamaktan başka çare yok. Akaryakıt başta olmak üzere sigara ve alkollü içkilere vergi artışı gelebilir."

IMF ile aramızda bizce sorun yok Maliye Bakam Unakıtan, dün defterdarlar ve bölge müdürleri toplantısına katıldı. Unakıtan burada yaptığı konuşmada, "Bizim açımızdan IMF ile görüşmelerde sorun yok. Mutabakat sağlanmayacak diye bir şey de yok. Herhangi bir harcama yapıyorsak kaynağını mutlaka gösteririz. Mali disiplinden taviz vermeden devam edeceğiz. IMF olsa da olmasa da mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Teşvikleri bütçeden karşılayacağız. Günü gelince rakamı da açıklarız" dedi. Unakıtan'ın bu sözleri ve bütçenin genel yapısı itibarıyla fazla kaydırma yapacak yer olmaması, yeni zamların habercisi olarak algılandı.

İçme dediniz içmedik, yeme dediniz yemedik

Unakıtan, toplantıda yine kendine has esprili üslubu ile IMF'nin uyarılarını yorumladı ve "2003'te de 2004'te de içme dediniz içmedik. Yeme dediniz yemedik. Ha şimdi ne oldu?" diye sordu. Unakıtan, nereye harcama yapacaklarına hükümet olarak kendilerinin karar vereceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

Hamiline çek kaldırlıyor Kayıtdışı ile çok çetin bir mücadele içine girdiklerini söyleyen Unakıtan, "Bankacı da hesap açarken bakacak artık. Yahu imza sahte. Şube Müdürü işini yapmamışsa o da nasibini alacak. Herkes kayıtdışı ile mücadelede üzerine düşeni yapacak. Yakında kayıtdışının en büyük aracı olan hamiline çeki de kaldıracağız" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber