MEB'deki şefler, kapsam dışında tutulmaktan şikayetçi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2010 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 Aralık 2006 tarih ve 2006/11350 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 23 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir. Alınan karar uyarınca şube müdürlerinin ek ders saatleri haftada 10 saat, ilköğretim müfettişlerinin ek dersleri 5 saat artırılmıştır. Bakanlar Kurulu Kararından sonra yayınlanan yazıda bu düzenlemenin gerekçesi olarak söz konusu personelin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3'üncü maddesindeki ek ödemeden yararlanamadığı gösterilmektedir.

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, daha sonra ise; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmıştır.

631 Sayılı KHK ile daire başkanı ve üzerinde görev yapanlara, 375 sayılı KHK ile de şef unvanından daha alt kadrolarda görev yapanlara iyileştirme yapılmıştır. Ancak uzman ve şefler, ne 631 sayılı KHK'den, ne 375 sayılı KHK'den, ne de 23 Ocak 2009 gün ve 27119 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2008/14575 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan Ders Ücretlerindeki iyileştirmeden yararlanamamışlardır.

Söz konusu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde görülecektir ki; yapılan bu iyileştirmelerden sadece MEB Kadrosunda görev yapan uzman ve şefler yararlanamamışlardır.

Yönetim görevi unvanından sayılan şefler ve fiilen şube müdürlüğü görevi yapan uzmanlar, şu anda mahiyetlerinde görevli personelden daha düşük maaş almaktadırlar. Bakanlar Kurulunun Ek Ders Ücretleri ile ilgili yapmış oldukları değişikliklerde hem şef kadrosunda hem de uzman kadrosunda çalışan personel kapsam dışında tutulmuştur. Zira her şeyden önce, ücret adaletsizliği söz konusudur. Ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerekli iken, eksik düzenleme ile iş ve işlem tesis edilmesi eşitlik ilkesine aykırıdır.

Oysa ki 2008 yılı toplu görüşmede mutabakat metninde ?eşit işe eşit ücret' ilkesi gereği idari hiyerarşideki ücret dengesizliğinin giderilmesi için karar alınmıştı.

Ancak alınan karar doğrultusunda İlçe Milli Eğitim müdürlerinin, Şube müdürlerinin ve İlköğretim müfettişleri ile İlköğretim Müfettiş yardımcılarının ek ders ücretleri arttırılırken, şeflerin ek ders ücretlerinde herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır.

Bu uygulama, çalışma barışını olumsuz yönde etkilemiştir. Benzer konumda bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan emsali personelle Milli Eğitim Bakanlığı personeli arasındaki gelir dengesizliği iyice açılmıştır. Karar kapsamında bulunan personele ilişkin düzenlemeler bugüne kadar personel ayırımı yapılmadan hep birlikte değerlendirilirken, son düzenlemeye şeflerin dahil edilmemiş olması, aynı koşullarda çalışan şefleri üzmüştür. Bu nedenle, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan şeflerin de ek ders ücretlerinin iyileştirilmesi yönünde düzenleme yapılması gerekmektedir.

Bu mağduriyetin giderilmesini Milli Eğitim Bakanımız Nimet ÇUBUKÇU'dan bekliyoruz..

Yukarıdaki haber, memurlar.net üyelerince hazırlanmış olup, içeriği uygun bulunarak yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber