KEY'de hak sahiplerine gecikme farkı müjdesi- Soru ve cevaplar

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 05 Mart 2010 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Noyan Doğan - Aytaç Nallar

Gecikmeden dolayı yeni listelerde adı açıklanan hak sahiplerine yüzde 10 fark verilecek. Ayrıca her üç ayda bir de yüzde 1.25 gecikme farkı daha uygulanacak. Gecikme farkı, hak sahiplere ortalama 140 ila 150 TL arasında ilave ücret olarak yansıyacak.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerindeki gecikmeden dolayı hak sahiplerinin mağduriyeti giderilecek. Gecikmeden dolayı yeni listelerde adı açıklanan hak sahiplerine yüzde 10 fark verilecek. Ayrıca her üç ayda bir de yüzde 1.25 gecikme farkı daha uygulanacak. Böylece hak sahiplerinin gecikmeden dolayı doğan mağduriyetleri giderilmiş olacak.

Kimin, ne kadar KEY ödemesi alacağına yönelik çalışmayı tamamlayan Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, Şubat ayının sonunda listeleri Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) gönderdi. Emlak GYO, listeleri inceleyip, önümüzdeki günlerde tüm hak sahiplerinin adını Resmi Gazetede yayınladıktan sonra ödemeler, Ziraat Bankası tarafından yapılacak.

Açıklanan listelerde hata olması halinde de Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, çalışanları hakkında hatalı bildirim yapan tüm kurumlardan, hatalarını düzeltmelerini isteyecek. Üçer aylık dönemlerde hatalı listeler yeniden yayınlanacak. Böylece hak sahipleri, üçer aylık dönemlerde KEY ödemelerini alabilecek.

İşte bu gecikme de hak sahiplerinin alacağı KEY ödemesine, yüzde 1.25 artı fark olarak yansıyacak.

İlk etap ödemeler yapıldı

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası yöneticileri, KEY ödemeleri hakkında bildirim için kurumlara 2001 yılının Ağustos ayına kadar süre tanındığını, ancak bu sürede istenilen sonucun alınamadığını belirterek, 2007 yılının Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni yasa ile KEY ödemeleri hakkında yeni düzenlemeler yapıldığını ve kurumlara da 6 aylık ilavede süre tanındığını söylediler. Emlak Bankası yöneticileri, bu sürenin de 2007 yılının Kasım ayında dolduğunu ve Bakanlar Kurulu kararı ile 2008'in Şubat ayına kadar yeniden uzatıldığını ifade ederek, bu sürenin sonunda 8 milyon 630 bin 604 adet ödeme alacak kişinin hesaplamalarının tamamlanarak, Ziraat Bankası tarafından ödendiğini vurguladılar. Bu ödemelerin halen devam ettiğine değinen yetkililer, sözlerini şöyle sürdürdüler:

Fark 150 TL'ye kadar çıkacak

"2009 yılının Aralık ayında KEY ödemeleri ile ilgili yeni bir yasa yürürlüğe girdi ve kurumlara, çalışanları ile ilgili bildirimlerini tamamlamaları için 2010 yılının Ocak ayına kadar ek süre daha verildi. Aynı zamanda bu yasa ile hak sahiplerine yeni imkanlar da tanındı. Mesela depremde ve yangında haklarını kaybetmiş kişilerin müracaat hakkı doğdu. Daha da önemlisi, KEY sahipleri gecikmeden dolayı ilave bir para alabilecekler."

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası yöneticileri, önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni KEY ödemeleri listelerinde 1 milyon 707 bin 869 kişinin bu ödemeden yararlanacağını belirterek, gecikmeden dolayı da bu kişilere yüzde 10 fark verileceğini açıkladılar. Bunun dışında yine kurumlardan kaynaklanan hatalı bildirimler yüzünden ödemesini alamayan hak sahiplerine, üç aylık dönemlerde ödeme yapılacağını ve gecikmeden dolayı da yüzde 10'un üzerine yüzde 1.25 daha fark ekleneceğinin müjdesini de verdiler.

Emlak Bankası yetkilileri, farktan yararlanacak hak sahiplerinin ortalama 140 ila 150 TL arasında ilave ücret alacaklarını da sözlerine eklediler.

Gecikme farkı ödemelere nasıl yansıyacak

- 1987-1995 yılları arasında toplam 108 ay çalışan ve daha önce hiçbir şekilde ödeme almamış bir kişi 1.414 TL, KEY ödemesine hak kazanacak.

- Yeni açıklanacak KEY ödeme listelerinde adı bulunan kişiler, 1.414 TL'nin üzerine yüzde 10 fark alabilecek. Yani, 141.4 TL daha ödemesinin üzerine eklenmiş olacak. Böylece toplam alacağı KEY ödemesi, 1.555,4 lirayı çıkacak.

- Eğer kişinin çalıştığı kurumun, çalışanı adına yanlış bildirimde bulunduğu ortaya çıkarsa, bu yanlış düzeltilip, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na gönderilecek. Emlak Bankası da, üçer aylık dönemde KEY ödemesi ile ilgili yeni bilgileri yayınlayacak. Bu durumda da hak sahibi, yüzde 1.25 gecikme farkı alabilecek. Böylece, 1.414 lira, artı yüzde 10 fark ile birlikte 1.555,4 lira ödeme almaya hak kazananlar, bunun üzerine yüzde 1.25 daha eklendiğinde toplam, 1.574,8 lira alacak.

- Eğer, ilk üç ayda ödeme yapılamazsa, ödemenin ikinci üç aylık periyoda sarkması halinde hak sahibinin yüzde 1.25 daha fark alma hakkı doğuyor. Böylece, KEY ödemesi, 1.594,4 TL'ye çıkıyor.

Gecikme farklı nasıl hesaplanıyor

108 ay çalışmış kişinin alacağı toplam KEY ödemesi: 1.414

Yüzde 10 gecikme farkı: 141.4

Toplam alacağı ödeme: 1.555,4

Yanlış bildirimden doğan yüzde 1.25 gecikme farkı: 19.4

Tüm gecikmelerle birlikte toplam KEY ödemesi: 1.574,8 TL

SORUN CEVAPLAYALIM

1989 yılında polis memuru olarak çalışmaya başladım. Aldığım KEY ödemesi 300 TL civarında. Başka ödeme alacak mıyım? Ali Bıçakçı

1989 1995 yılları arasında hangi mal müdürlüğünden maaş aldıysanız adınıza bildirim bu mal müdürlüğünce yapılmalıdır. Aldığınız tutar eksik gözüküyor. Adınıza ek bildirim yapılmış olmalı. Eğer yapılmamışsa mal müdürlüğünüzden takipçisi olabilirsiniz.

Sisteme kayıtlı iki sigorta numaram gözüküyor. Bu sebepten dolayı biri 66 TL, diğeri 1.300 TL olmak üzere adıma iki adet ödeme gözüküyordu. 66 TL olan ödememi aldım fakat 1.300 TL olan ödemem sistemden kayboldu. Ne yapmam gerekiyor. Muzaffer İlkay

1987 1995 yılları arasında birden fazla iş yerinde çalışan vatandaşlar için farklı kurumlardan bildirim yapılabiliyor. Aynı tarihe iki farklı yerde çalışmış gibi yapılan bildirimler olmadığı sürece herhangi bir sorun olmaz. Sisteme alınan hiçbir bilginin kaybolma veya silinme olasılığı yoktur. Adınıza yapılan 1.300 TL'lik diğer ödemeyi Mart ayı içerisinde yayımlanacak listelerden takip edebilirsiniz.

Yaklaşık 30 yıldır öğretmenlik yapmaktayım. 1987 1995 yılları arasında bir kuruma bağlı olarak çalışmış olmama rağmen ismim listelerde gözükmüyor. Ne yapmalıyım? Mahmut Taşyürek

Mart ayı içerisinde yayınlanacak listelerde de adınızın olmaması durumunda belirtilen dönem içerisinde hangi mal müdürlüğü veya saymanlıktan maaş aldıysanız bu kurumlara başvurup adınıza bir bildirim yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.

KEY alacağım 1.580 TL olarak gözüküyor fakat ödeme alamıyorum. Ne yapmam gerekiyor. Abdullah Kara

Aynı dönem için farklı kurumlardan bildirim yapıldığı için ödeme alamıyorsunuz. Sorununuz yeni yayımlanacak listede düzeltilmiş olabilir. Eğer gerekli düzeltmeler yapılmamış ise Emlak Bankası tarafından kurumlara hatalı işlem bildirisi yapılmıştır. Kurumunuz kanalıyla düzeltme kaydı bildirildiği andan itibaren gerekli düzeltmeler yapılır.

1.400 TL KEY almam gerekirken 800 TL aldım. Bir yanlışlık olabilir mi? Cengiz Uzun

1987 1985 tarihleri aranızda KEY ödemeleri adınıza tam yatırılmışsa nemalarıyla birlikte gecikme farkı hariç toplam 1.414 TL almanız gerekiyor. Fakat belirtilen tarihler arasında çalıştığınız kurumun ödemeleri tam yapmaması durumunda alacağınız rakam düşecektir. Yapmanız gereken çalıştığınız kurumdan ödemelerin tümünün yapılıp yapılmadığını öğrenmektir.

Vefat eden birinci dereceden yakınlar için KEY ödemesi alınabiliyor mu? Safiye Yılmaz

Mart ayında yayımlanacak listelerde vefat eden kişilerinin isimlerinin bulunması durumunda, veraset ilanı ile birlikte Ziraat Bankası şubelerinden ödeme alınabilir.

Türk Silahlı Kuvvetli mensubuyum fakat bilgilerim bulunamıyor. Ne yapmam gerekiyor? Ercan Çelik

3320 sayılı Kanun gereğince çalıştığınız kurumun evrakları saklama zorunluluğu bulunmaktadır. Kurumunuz bilgileri Emlak Bankasına göndermediği müddetçe ödeme alma şansınız bulunmamaktadır. Sizin yasal olarak muhatabınız kurumunuzdur.

Hesapta biriken paraların bir kısmını konut alımında kullandım. Buna rağmen KEY ödemesi alma ihtimalim var mı? Hakan Kesercan

Şuanda yapılan şey KEY hak sahiplerinin tespiti ve bunlar adına yapılan ödemelerin neması ile birlikte iadesi ve hesabın bu şekilde tasfiye edilmesidir. Daha önce bu hesapta biriken paralarını konut alımında kullanmak üzere çeken kişilere tekrar bir ödeme yapılması söz konusu değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber