Bilirkişi, polisler darp etti dedi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Mart 2010 21:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ezgi Tuğçe TÜL/İSTANBUL,(DHA)

AVCILAR'da, geçtiğimiz Ekim ayında 6 yunus polisi tarafından darp edilerek beyin kanaması geçiren üniversite öğrencisi Güney Tuna (21) davasının ikinci duruşmasında bilirkişi, MOBESE kayıtlarına göre ?6 polis memuru da Güney Tuna'yı tekme ve yumruklarla darp ettiği anlaşılmıştır? dedi. Polis memurlarının avukatları ise bilirkişinin görüntü kayıtlarını aldıktan bir gün gibi kısa bir sürede raporunu düzenlediğini belirterek, bilirkişinin yoruma dayalı beyanda bulunduğu ileri sürdü.

Avcılar'da 3 Ekim 2009 akşamı Aydın Üniversitesi Mütercim Tercümanlık öğrencisi Güney Tuna ve arkadaşları Mustafa Burcu parkında alkol alırken, Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı iki kişilik yunus ekibi gençlerin yanına gelerek içkiyi kaldırıp parkı terk etmelerini istedi. İki yunus polis daha sonra yine geleceklerini söyleyerek parktan ayrıldı. 15 dakika sonra polisler olay yerine tekrar geldiklerinde gençlerle polisler arasında tartışma çıktı. Bu arada iki polis memuru telsizle anons geçerek iki ekip daha çağırdı. 6 yunus polisin ve gençlerin arasında çıkan tartışma daha sonra arbedeye dönüştü. Gözaltına alınan Güney Tuna'nın diz kapağının kırıldığı ve aldığı darbeler yüzünden beyin kanaması geçirildiği öğrenildi. Ancak sağlık raporu için Avcılar Hastanesi'nde götürülen Güney Tuna'ya Doktor Ergin Ertan sağlam raporu verdi.

Yapılan soruşturma sonunda 6 polis memuru Muhammet Bağcı (23), Samet Durmaz, Evren Bakırtaş (28), Zafer Arık (22), Fatih Fidan (20), Enes Paray (22) hakkında "işkence" ve "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 21 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Güney Tuna'ya olay günü sağlam raporu veren Doktor Engin Ertan hakkında ise "resmi belgede sahtecilik" suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

TEKME VE YUMRUKLARLA DÖVDÜLER

Bakırköy 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davanın ikinci duruşmasına bilirkişi raporu damgasını vurdu. Bilirkişi Metel Arpağ'ın olayı gören MOBESE kamera kayıtlarının bulunduğu 7 adet CD'yi incelemesi sonucu hazırladığı raporda şunlar belirtildi:

?Görüntülerde bir polis memuru Güney Tuna'yı yaka paça parkın karşısında bulunan trafiğe kapalı caddeye götürdüğü ve kelepçe taktığı, daha sonra polis memurlarının Güney Tuna'ya yumruk ve tekmeyle darpta bulundukları ve Tuna'nın dizlerinin üstünde durduğu, araca bindirildikten sonra da kim olduğu tespit edilemeyen polis memurlarının müştekiye yumruk ve tekme attıkları görülmektedir."

SIRAYLA DÖVDÜLER

Raporun sonuç kısmında ise ?Yapılan çözüm sonucunda müştekinin ilk olarak parkta ve devamında yine aynı polis memurları tarafından polis otosuna bindirildikten sonra da farklı farklı polis memurları tarafından her biri ayrı ayrı olmak suretiyle yumruk ve tekme gibi fiziki müdahelede bulunmak suretiyle darp eylemini gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığı görüntü kayıtların tespit edilmiştir? denildi.

Duruşmada okunan bilirkişi raporu hakkında söz alan müşteki avukatlarından Cemal Yücel rapora göre diğer polis memurlarının da tutuklu sanık polis gibi olaya karıştıklarının anlaşıldığını belirterek, tutuksuz yargılanan 5 polisin de tutuklanmasını talep etti.

Sanık polislerin avukatı Yadigar Gürbüz ise bilirkişinin CD'leri 8 Mart'ta alıp raporunu da 9 Mart'ta mahkemeye teslim ettiğini belirterek ?Fotoğraflarla alttaki yazılar birbirini tutmuyor. Bilirkişi yoruma dayalı beyanda bulunmuştur. Teknik donanımı da yetersizdir. Görüntüler başka bir bilirkişiye sunularak yeni bir rapor aldırılsın" dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Hüseyin Yeşilyurt, olay günü söz konusu parkta arkadaşlarıyla oturup içki içtiklerini anlatarak, parkta kendilerinin dışında iki masada oturan ve içki içen kişiler bulunduğunu söyledi. Kendilerinin içkilerini bitirdiği sırada parka iki polis memurunun geldiğini belirten Yeşilyurt, polislerin kendilerini ve diğer masalarda alkol alan kişileri içki içmemeleri konusunda uyardıklarını ifade etti. Yeşilyurt, polislerin uyardıktan sonra uzaklaştığı masadaki kişilerden birinin ayağa kalkarak, diğer masada kimlik sorgulaması yapan polislere doğru gittiğini ve burada bir itiş kakış yaşandığını anlattı. Bunun üzerine polislerle itişen kişinin arkadaşlarının da olayın olduğu yere yöneldiğini söyleyen Yeşilyurt, ?O gruptan bir kişinin polislere tekme attığını gördüm. Polislerden biri ?devrem bu şahsı tut, yakala' dedi. Polis memuru o kişiyi kolundan tutup kelepçe takmaya çalışıyordu. Arkadaşları da o kişiyi polis memurlarının elinden almaya çalışıyordu. Polis memurları bu kişiyi alıp götürdüler. Yukarı çıktılar. Ortalık kalabalıklaştı. Daha sonrasını bilmiyorum? diye konuştu.

Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'ndan görüntü inceleme üzerine çalışan bir ihtisas dairesi olup olmadığının sorulmasına, varsa buradan olayın görüntülerin ilişkin bilirkişi raporu istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber