Bakanlık elektrikli cihazları toplatmak için düğmeye bastı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Mart 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasadaki elektrikli cihazları denetleyen bakanlık, bir yıl içinde denetlediği 26 bin üründen 2 bininin standart dışı olduğunu tespit etti. Bulunan ürünler arasında elektrikli testere, klimalar, su ısıtıcıları, saç kurutma makineleri ve vantilatörler gibi cihazlar yer alırken, Bakanlık, bu aletlerin piyasadan toplanması için de harekete geçti

Piyasa gözetim ve denetim görevi de bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu denetimlere hız verdi. Bakanlık tarafından 2004-2009 yılları arasında toplam 171 bin 932 ürün denetlenirken, bunlardan 7 bin 404'ü standart dışı bulundu. Bu aykırı ürünlere 2 milyon 476 bin 894 TL idari para cezası kesildi. Bakanlık, 2008-2009 yılları içinde de 26 bin 193 ayrı ürün denetlerken, bunlardan 2 bin 655'i standart dışı bulundu. Bu ürünlere de 1 milyon 420 bin 172 TL idari para cezası kesildi. Bakanlık,iş makinelerinden, küçük ev aletlerine kadar pek çok ürünü denetlerken, bu cihazlar arasında, forklift, ekskavatör, yükleyici, greyder, çelik şerit metreler, otomatik devre kesiciler, ev tipi klimalar , otomatik olmayan tartı aletleri (özellikle marketlerde kullanılan teraziler), elektrikli su ısıtıcıları, saç kurutma makineleri, vantilatörler-aspiratörler, kompresör, jeneratörler ve diğer elektrikli ev aletleri yer alıyor. Denetimlerde bu ürünler güvensiz bulunurken, tespit edilen diğer aykırılıklar da CE işaretinin, AT (Avrupa topluluğu) uygunluk beyanının olmaması, enerji etiketinin bulunmaması ve teknik dosya eksikliği oldu. Denetimler sırasında güvensizlik şüphesiyle numune alınan ürünler arasında matkap, elektrikli testere ve otomatik devre kesici gibi ürünler de yar aldı.

KALİTELİ ÜRETİM BASKISI

Konuya yönelik olarak bilgi veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün de piyasaya arz edilmiş ürünlerin teknik AB mevzuatına uygunluğu ile güvenli olarak üretilip üretilmediğini tespit ettiklerini aktardı. Ergün, bu denetimlerle, piyasaya güvenli ürünlerin arz edilmesini sağladıklarını kaydederek, ?Bu denetimler ülkemizin uluslar arası pazarlarda rekabet gücü kazanmasına katkı sağlarken, üretimde kalite sağlamaya yönelik olumlu bir baskı oluşturuyor? dedi.

Denetimler yayılacak

BAKAN Ergün, piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, ?Tüketicilerin ihbarlarını hızlı ve kolay iletebilmeleri için Bakanlığımızın web sayfasında ?Ürün Güvenliği Şikayet Formu' yer almaktadır. Bu şekilde her türlü ihbar ve şikayetlere hızla müdahale etmiş oluyoruz? dedi.

SANAYİCİ BAŞ EDEMİYOR

Ergün, sanayicilerin en çok dert yandığı konunun, standart dışı, güvensiz ve kalitesiz ürünler olduğunu aktararak, ?Sanayicimiz ?biz kaliteli ürünle her zaman rekabete hazırız ancak standartlara uymayan, kalitesiz, sağlıksız ürünlerle baş edemiyoruz' diye şikayette bulunuyorlar. Sanayicilerimizden gelen bu şikayetlere sessiz kalmadık. Bakanlığımızın rutin olarak gerçekleştirdiği piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını son dönemde yoğunlaştırarak, piyasayı güvensiz, standart dışı ürünlerden ayıklamaya başladık. Bu çalışmalar, aynı zamanda tüketiciyi ve mevzuata uygun hareket eden sanayicimizi de haksız rekabetten koruyor? diye konuştu.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber