Sayıştay, Sayıştay Kanunu'na karşı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Mart 2010 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay, Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alt komisyonda bulunan Sayıştay Kanun Teklifine karşı çıktı.

Sayıştay Genel Kurulu, TBMM'ye teklifle ilgili olarak sunduğu görüşte, Sayıştay'ın ?genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri? yerine sadece, ?Sayıştay denetimine tabi kurumları? denetlemesini önererek, mevcut sistemin korunmasını istedi. Böylece Sayıştay Genel Kurulu; TSK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumların denetim dışında kalma isteğine de destek verdi.

Sayıştay Genel Kurulu'nun teklife ilişkin diğer görüşleri şöyle:

? Sayıştay'ın bağımsızlığını düzenleyen teklifin 3'üncü maddesindeki, ?Sayıştay, işlevsel ve kurumsal bağımsızlığı olan, bu kanun ve diğer kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve kesin hükme bağlama işlerini yapmakla görevli ve yetkili bir kurumdur? ifadesinin, anayasanın 160'ıncı maddesiyle uygunluğunu sağlamak bakımından, ?Sayıştay, kamu idarelerinin gelir ve giderleri ile mallarını TBMM adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini yargılama yolu ile kesin hükme bağlamak ve yasalarla verilen inceleme, denetleme ve kesin hükme bağlama işlerini yapmakla görevli işlevsel, kurumsal ve mali bağımsızlığı olan anayasal bir kurumdur? biçiminde değiştirilmesi bildirildi.

? Sayıştay teklifteki, ?Sayıştay tarafından yerindelik denetimi yapılamaz, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alınamaz? hükmünün de çıkarılmasını istedi.

? AK Parti'nin teklifinde Sayıştay üyelerinin 5'te 3'ünün Sayıştay meslek gruplarından seçilmesi öngörülürken; Sayıştay Genel Kurulu oranın 4'te 3'e çıkarılması gerektiğini bildirdi.

? NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber