Okul kantinlerinde çalışmak için sabıka kaydı yerine GBT testi istenecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2010 20:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ilk ve ortaöğretim okullarındaki kantinlerde çalışan 233 personelin sabıkalı olduğunun belirlenmesi ardından, bunlardan 17'sinin aranmasının bulunduğunu belirtti.

Sabıkalı kişilerin işe başlarken, sabıka kaydını temiz olarak getirdiğini, ancak Geçmiş Bilgi Tarama (GBT) testinden geçemediğini vurgulayan Yıldız, "Kişi kendini savcılıkça belgelemiş. Aynı kişi GBT'ye sokulunca ise suç kaydı ortaya çıkmıştır. Bundan sonra sabıka kaydı yerine GBT sonucu isteyeceğiz" dedi. Yıldız, şahısların kısa süre içerisinde işten çıkarılacağını kaydetti.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, emniyet yaptığı araştırmada 233 sabıkalının kantinlerde çalıştığını kanıtlamasının ardından bir basın açıklaması yaptı. Yıldız, söz konusu çalışmanın 2007 yılında yapılan protokolle İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın koordinasyonuyla hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bu kapsamda emniyetin, okulların kantin işletmecileri ve sözleşmeli personelini GBT testine tabi tuttuğunu anlatan Yıldız, "12 bin 898 kişiye bu test uygulandı. GBT sonuçlarına göre 233 kantinci ve sözleşmeli personelin sorunlu olduğu belirlendi. Bu şahıslardan 17'sinin aranan kişiler olduğu tespit edildi. Söz konusu şahıslarla ilgili gerekli idari ve yasal işlem başlatılmıştır. Bu kişiler arasında uyuşturucu, cinsel taciz, hırsızlık ve diğer suçlardan hüküm giymiş kişiler barınıyor. Bir hafta içerisinde bu kişilerin işine son verilecektir." ifadelerini kullandı.

"BUNDAN SONRA SABIKA KAYDI DEĞİL GBT SONUCU İSTEYECEĞİZ"

Okul aile birliği yönetmeliğinde 'suç işlemiş olanlar affedilmiş olsalar bile, bu görevde kalamaz' yazıyor olmasına rağmen, neden bu şekilde sonuç çıkıyor diyen Yıldız, "Yönetmeliği incelemek lazım. Burada idari bir hata mı var? Uygulamada bir boşluk mu yoksa evraklarda bir eksiklik mi var? Biz burada mevzuat düzenleme noktasında hareket edebiliriz. Rapordan şu sonucu çıkarıyoruz. Sabıka kaydında gözükmeyen suçlar, GBT'ye sokulduğu zaman ortaya çıkıyor. Bundan sonra sabıka kaydı değil de GBT testi istemek daha makul olucak." diye konuştu.

KANTİNCİLER VE SERVİS ŞÖFÖRLERİ EĞİTİMDEN GEÇECEK

Kantin personelinden önce aynı uygulamayı servis şöförlerine uyguladıklarını aktaran Yıldız, şu anda sabıkalı şöförlerin işten çıkarılmaya başlandığını dile getirdi.

Yıldız, ileriye yönelik servis şöförleri ve kantincilerin gerekli ayıklama yapıldıktan sonra hizmet kalitesini artırmak için üniversitelerde eğitime tabi tutacaklarını açıkladı.

İstanbul'da 5 bine yakın okul, 113 bine yakın öğretmen, 3 milyon 200 bin öğrencinin bulunduğu bilgisini veren Yıldız, "Bu kadar büyük bir kitleyle çalışırken, bu kişiler ıslah olmuş da olabilir, nihayetinde bu suça karışmış kişilerin çocukların bulunduğu ortamda bulunmaması gerekir. Bu konuyla ilgili gelişmeleri takip edip, sizinle paylaşacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber