Trilyonluk yolsuzluk iddiası tarihi projeye gölge düşürdü

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Mart 2010 17:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde dönemin Gernelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından temeli 6 Ağustos 2009 tarihinde atılan Sakarya Savaşı Panorama'sının yapım ihalesinde trilyonluk vurgun yapıldığı iddiası ortaya atıldı. Vurgun iddiasının basında yer almasıyla, olay gündeme bomba gibi düştü. Resmi yapım işinin 500 bin TL'yi geçmeyeceği belirtilen projenin, 3 milyon 100 bin TL'ye ihale edilmesi trilyonluk yolsuzluk olarak gündeme geldi. Önümüzdeki Ağustos ayında açılması planlanan müzenin yapım işinin geciktirebileceği endişesini ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) tarafından Genelkurmay işbirliğinde yaptırılan Sakarya Savaşı Panorama Müzesi'nin tamamlanmasını dört gözle bekleyen Polatlı halkı, 15x75 metre ebadındaki dünyanın en büyük diarama resminin yapım ihalesindeki yolsuzluk iddiası ile şaşkına döndü. Projeyi yürüten Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel, projenin yapılmasını istemeyen kimselerin olduğunu söyledi.

TEMELİNİ BÜYÜKANIT ATMIŞTI

6 Ağustos 2009 tarihinde temeli dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından atılan Panoramik Müze'nin 2010 yılı Ağustos ayında tamamlanması bekleniyor. Sakarya Zaferi'nin yıldönümü kutlamaları olan 13 Eylül'e yetiştirilmesi hedeflenen Panoramik Müze, Polatlı'da Türkiye'nin en büyük anıtı olan Mehmetçik Anıtı'nın bulunduğu Kartal Tepe'de inşa ediliyor.

TUVAL BEZİ POLATLI'YA GELDİ

Genelkurmay Başkanlığı Sanat Danışmanı Mehmet Özel, resmin yapılacağı tek parça tuval bezinin Ukrayna'nın Sivastopol kentinde imal edildiğini ve 15 x 75 metre ebatıyla dünyanın en büyük tuval bezi olduğunu söyledi. Özel, yaklaşık 700 kilo ağırlığındaki tuval bezinin Sivastopol'dan Trabzon'a, oradan da Polatlı'ya 10 Mart tahinde getirildiğini belirtti. Tuval bezinin Polatlı Topçu ve Füze Okulu'na ait Çakmak Kışlası'nda büyük bir hangara yerleştirildiğini belirten Özel, Sakarya Savaşı resminin burada Sergey Prisekin tarafından yapılacağını kaydetti.

?RESMİN YAPILMASINI İSTEMEYENLER VAR?

Sakarya Savaşı Tuval Bezi ve Resmi yapım işi ihalesinde yolsuzluk iddialarının basında çıkmasından sonra Doğan Haber Ajansı'nın görüştüğü Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel, ?Bu işin yapılmasını istemeyenler, asılsız mesnetlerle projeyi sekteye uğratmak istiyorlar. Onlar resmin yapılacağı tuvalin Polatlı'ya geldiğini bile bilmiyorlar. Rus Ressam Sergey Prisekin Polatlı'da herkesin gözü önünde savaş resmini yapacaktır. Tuvale yaklaşık 10 bin figür çizilecektir. İddialar üzücü şeyler tabi. Böylesine önemli bir çalışmanın yapılmasını istemeyen kesimlerin olduğunu biliyoruz. Projede yer bulamayanlar, kafaları bulandırmaya çalışıyorlar" dedi. Mehmet Özel, iddialarla ilgili olarak gerekli açıklamayı projenin finansörü TCDD Vakfı tarafından yapılacağını da belirtti.

RUS RESSAM PRİSEKİN: ?KARİYERİMİN EN BÜYÜK İŞİ?

Rus Ressam Prof. Sergey Prisekin,9 Ekim 2009 tarihinde Polatlı'da müze alanında yaptığı açıklamada ise, söz konusu projenin kariyerinin en önemli projesi olduğunu ve bununla Unesco Kataloğu'na aday olduğunu belirtmişti. Prisekin, ?Ben daha önce Anıtkabir'deki resmi yapmıştım. Sakarya Savaşı eserim dünyanın ilk ve en büyük tek parça resim eseri olacak. Bununla Unesco Rehberliği'ne aday olacağım" diye konuşmuştu. Prisekin, tuvalin nerede yapıldığına ilişkin soruya ise, ôdünyada tek parça halinde sadece bir yerde yapılıyor, ancak hangi şehirde yapıldığını söyleyemem, bu gizlidir" diye yanıt vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber