Anayasa değişiklik paketindeki düzenlemeler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2010 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan Ak Parti hukukçuları mini anayasa değişikliği paketine son şeklini büyük ölçüde verdi. 10'dan fazla anayasa maddesinde değişiklik öngören paketin bugün ya da yarın muhalefete gönderileceği bildirildi. Askere sivil yargı yolu, YAŞ ve HSYK kararlarına yargı yolunun açılması, HSYK'nın 21 üyeden oluşması, parti kapatma davalarının parlamentonun izniyle açılması gibi düzenlemelerin yer alması beklenen pakette, kamuoyuna yansımayan sürpriz bazı düzenlemelerin de olabileceği kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, son seçimde yüzde 1'in üzerinde oy alan partilerle görüşerek, pakete destek isteyecek.

Başbakanlık Merkez Bina'da, Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen anayasa toplantısı 4 saat sürdü. Erdoğan, toplantıya üç adet bond tipi çantayla geldi. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Çiçek ve Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ergin, Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Ak Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.

Bazı değişiklikler yok

Toplantıdan sonra Bozdağ, paketin tamamlandığını, bugün ya da yarın muhalefete gönderileceğini arkasından da yüzde 1'in üzerinde oy almış partilerle görüşmelere başlanacağını açıkladı. Muhalefetle görüşmeleri Çiçek, Ergin ve Bozdağ yapacak. Muhalefetten randevu talebinde bulunulmasından önce, paket önce muhalefet partilerine sonra da basına dağıtılacak. Paketin bu ayın sonuna doğru TBMM'ye gönderilebileceği belirtildi. Paketin dağıtımından önce, bugün bazı maddeler üzerinde son dakika değişiklikleri yapılabileceği ve pakette muhalefetin desteğini sağlamaya yönelik rötuşlar olabileceği belirtildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Anayasa değişikliği paketinde bir iki sürpriz olduğunu belirtirken, referandumun yaz aylarına sarkmaması gerektiğini söyledi. Ak Parti hukukçuları, bugün yine biraraya gelerek son rötuşları yapacak.

HSYK'ya Meclis'ten üye seçiminden vazgeçilebilir

HSYK'nın yapısını değiştirmeye hazırlanan Ak Parti'nin, muhalefetle yargının büyük tepki gösterdiği, kurula parlamento tarafından üye seçilmesi düşüncesinden büyük olasılıkla vazgeçeceği öğrenildi. Bu konuda son kararın bugün verileceği bildirildi. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur da dün akşam TRT'de katıldığı programda parlamentonun HSYK'ya üye seçmesi düzenlemesinden vazgeçilmesi eğiliminn güçlü olduğunu söyledi.

Destek alamazsa referandum

Anayasaya göre, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 kabul oyu gerektiğinden, Ak Parti'nin paketi referanduma götürmeden kabul ettirmek için muhalefetin desteğini sağlaması gerekiyor. Anayasaya göre, 330 ila 367 arasında oyla kabul edilen anayasa değişiklikleri referanduma sunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber