Otomobil almanın tam zamanı

Haber Giriş : 18 Mart 2010 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Otomobil almak için uygun zaman olduğunu belirten otomotiv sektörü temsilcileri, yabancı yatırımın artması için iç pazarın canlanması gerektiğine dikkat çekti.

İSTANBUL - Otomotiv sektörü üst düzey yöneticileri 2010'da istihdam, vergi, teşvik politikalarını ve büyümeyi CNBC-e'de tartıştı.

Tofaş CEO'su Ali Pandır, Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu ve Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, CNBC-e sabah notları programına konuk oldu.

Sektörde 2010 öngörüleri açıklandı, pazar hacminde geçen yıla paralel 500.000 ve üzeri bir hacim öngörüsü hakim.

Tofaş CEO'su Ali Pandır, "Bütçe yaptığımız zaman 430 bin gibi bir görüşümüz vardı sonra 450 bine ve daha sonra 480 bine yükselttik. Şu anda 500 bin civarında. Bu sene hafif araç pazarından bahsediyorum kamyonlar hariç kapanır diye tahminimiz var ama yurtdışındaki analistlerin bazısı ile konuştuğumuzda onlar daha optimist bize göre daha da yukarı çıkar diyorlar. Ama şu andaki belirsizlik ve kırılganlık nedeni ile 500 bin civarında temkinli bir konsensus oluşacak diye tahmin ediyorum" dedi.

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu ise, "Benim tahminim bu sene Mart ayı geçen senenin altında kalmayacak. İlk 2 ayda toplam pazar geçen senenin yüzde 20 üzerinde kapattı. Eğer ki çok force-major birşey olmazsa bu yıl geçen yılın altında kalacağını düşünmüyorum açıkçası" diye konuştu.

2010 ikinci yarısında canlanma beklentisine karşılık istihdamda ise artış beklenmiyor. Güncel siyasi gelişmelere bağlı henüz bir etkileşim olmadığı belirtilirken, taşıt kredisi kullanım oranlarında son birkaç aydaki artışa dikkat çekildi. Yabancı yatırımcının ilgisinin artışı ise vergi poltikasında değişiklik şartına bağlanıyor.

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Bu yıl pazarın seyrinde çok önemli olacağını düşündüğümüz bir önemli kriter, banka kredilerinin tüketici kredilerinin oranları. Bu da gerçekten geçmişte olmadığı kadar düşük seyretmekte. Bugün 0,90'lara kadar aylık tüketici kredisi oranları sözkonusu. Bu rekor kırdığımızı 2000'li yıllarda dahi 1,40'ların 1,30'ların altına inmemişti. O nedenle bunun iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu da , "Kalıcı bir yeniden düzenleme hurdayı da içine alan yeni bir vergi düzenlemesine, elektrikli ve hybrid araçları da içine alan yeni bir vergi düzenlemesine ihtiyaç olduğuna inanıyorum" dedi.

CNBC-e

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber