Danıştay'ın yaz Kur'an Kursuna iptal istemi, Anayasa Mahkemesinden döndü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mart 2010 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İlköğretim 5. sınıfı bitirenler yaz Kur'an kursuna gidebilecek

22.7.1999 günlü, 4415 sayılı Kanunla 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna 3. ek madde elenmiştir.

Söz konusu ek madde, ilköğretimin 5 inci sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur'an kursları açılmasını öngörmektedir.

Bu kanun hükmünün uygulanmasını göstermek üzere daha sonra bir yönetmelik düzenlemesi yapılmıştır. Ancak söz konusu yönetmelik hükmü hakkında Danıştay, yürürlüğü durdurma kararı vermiş ve yönetmelik hükmünün dayanağı olan kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa mahkemesine başvurmuştur.

Danıştay başvuru gerekçesinde söz konusu uygulamanın, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmeyi engellediğini belirtmiştir.

Ancak Anayasa Mahkemesi Danıştay'ın gerekçelerine katılmamış ve ilgili hükmün iptal istemini reddetmiştir. Anayasa Mahkemesi Diyanet İşleri Başkanlığının anayasal bir kuruluş olduğunu, dini kavramların bazılarının soyut olması, küçüklerin din eğitiminde zihinsel gelişim basamaklarının dikkate alınmasını zorunlu kıldığını, İtiraz konusu kuralın da, küçüklerin zihinsel gelişim basamaklarına uygun olarak somut kavramlar döneminden çıkarak soyut kavramları da anlama olgunluğuna eriştiği düşünülen beşinci sınıfı bitirenler için, zorunlu temel eğitimlerini de aksatmayacak şekilde sadece okulların yaz tatilinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde yaz Kur'an kurslarının açılmasını öngördüğü tespitini yapmış ve "Buna göre, ilköğretimin beşinci sınıfını bitirenler için, okulların tatil olduğu dönemde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılıp, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde yürütülecek ve katılımın kişilerin kendi isteği, küçüklerin ise kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olduğu yaz Kur'an kurslarının, sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz laik eğitim ve öğretim faaliyetini engellemesinin sözkonusu olmadığı açıktır." demiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber