Kıdem tazminatı işverenin gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2010 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, kriz karşısında alınan önlemlerde, ilave istihdamın desteklenmesinin öne çıktığını belirterek, kemikleşmiş sorunların başında kıdem tazminatının geldiğini bildirdi.

Küçük, İSO'nun İstanbul Sanayi Forumu 2010 yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin, rakamlar kesin olmamakla birlikte 2009 yılında yüzde 5,5-6'lar civarında küçüldüğünü ifade ederek, krizde üretim ve istihdamın büyük darbe aldığını söyledi.

2009 yılında sanayi üretiminin yüzde 9,6, sanayi istihdamının ise yüzde 5,3 oranında küçüldüğüne dikkati çeken Küçük, prim borçlarının, daha uygun koşullarda yeniden yapılandırılması ihtiyacının, özellikle kriz mağduru işletmeler tarafından sıkça dile getirildiğinin altını çizdi.

Küçük, kriz karşısında alınan önlemlerde, ilave istihdamın desteklenmesinin öne çıktığını, mevcut istihdamın korunmasının ise bir yerde ihmal edildiğini savunarak, sanayicinin, mevcut istihdamı korumaya yönelik, özel önlem ve desteklere de ihtiyacı olduğunu bildirdi.

"MUTLAKA YENİDEN ELE ALINMALI"

Küçük, işletmelerin, kriz nedeniyle, prim borçlarını bile ödemekte sıkıntıya düştüğünü, kolaylık getirilmesini beklerken gündeme gelen, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun banka hesaplarına el koyma uygulamasının şaşkınlık ve tedirginlik yarattığını belirterek, "Bu rahatsız edici uygulamaya temel teşkil eden yasal düzenleme mutlaka yeniden ele alınmalıdır" dedi.

Küçük, adeta kemikleşmiş bazı sorunların başında kıdem tazminatının geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İş Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana yedi yıla yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen, bu sorunun çözümünde, hala, bir mesafe alınamamıştır. Şu anda, mesele, düğümlenmiş, adeta dondurulmuş bir görünüm sergilemektedir. Bu kemikleşmiş sorun, hem işçinin kazanılmış haklarını, hem de işletmenin hayatiyetini, rekabet gücünü gözeten bir yaklaşımla, çözüme kavuşturulmalıdır. Kıdem tazminatı sadece işverenin sorunu değil, istihdamı engelleyici boyutu ile, iş arayan milyonlarca insanımızı ilgilendiren toplumsal bir meseledir. Zira, işten çıkarma maliyetinin yüksekliği ve zorluğu, işe alımı da caydırıcı hale getirmektedir. OECD'nin, istihdamı koruma endeksine göre, 2008 yılında OECD'nin en katı çalışma mevzuatına sahip ülkesi Türkiye'dir. Bunda da çok önemli bir etken, kıdem tazminatıdır. Bir çözüm alternatifi olarak, fon seçeneğinin benimsenmesi durumunda bir iki nokta kritik önem arzetmektedir. Söz konusu bu fon, mutlaka katılımcı bir anlayışla yönetilmeli, etkin denetime tabi olmalı ve aktüeryal denge üzerine kurulmalıdır. Ayrıca, fon olgunlaşıncaya kadar, işsizlik sigortası fonundaki kaynaktan da yararlanılabilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber