Ergin: Yüksek yargı 1960'lardan beri aynı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 22 Mart 2010 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Anayasa paketini medya temsilcilerine de anlattı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarına Adalet Bakanı Ergin yanıt verirken, Hükümet Sözcüsü Çiçek'den de muhalefete 'uzlaşı' mesajı geldi.

- Anayasa değişikliği paketi için bugün muhalefet partilerini kapısını çalan ve olumsuz yanıtlar alan AKP, paketi Ankara Rixos Otel'de medya temsilcilerine anlatıyor.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanı sıra AKP'nin grup başkanvekilleri ile Anayasa Komisyonu üyesi milletveklillerinin de yer aldığı toplantıda, Ergin ve Çiçek'ten açıklamalar geliyor.

Adalet Bakanı, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in 'Taslağın hedefi yargıyı ele geçirmek' değerlendirmesine yanıt verdi: "Yüksek yargının söylemleri 1960'lardan beri aynı.... Polemiklerle değil çağdaş Anayasa ile igliliyiz... Gelişmelere ayak uyduramayan kurumların şikayeti oluyor..."

Ayrıca Ergin, "Anayasa Mehkemesi'ne, bir tek Rusya ve Türkiye'de Meclis tarafından atama yapılmıyor. Ayrıca Avrupa ülkelerinde, HSYK içinde devlet başkanı ya da adalet bakanları yer alıyor" ifadelerini kullandı.

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün, toplantıdan şu notları aktardı:

ÇİÇEK'TEN UZLAŞI MESAJI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni paket üzerindeki uzlaşı arayışını sonuna kadar zorlayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin mevcut Anayasa ile yoluna devam edemeyeceğinin altını bir kez daha çizen Çiçek'ten, "Bu anayasa ile yola devam edilemez ve uzlaşma için sonuna kadar zorlayacağız. Ama bu da sonsuza dek sürmeyecektir" açıklaması geldi.

Çiçek, "Türkiye'nin bu Anayasa ile yola devam etmesi mümkün değil. Ne zaman değiştirilmek istense her seferinde engel çıkarılıyor. Bunu neden yarına bırakıyoruz. Bu parlamento yetkin değil midir? Bizce yetkindir. Sorunlar çıkaran bir kaynağı niye bugün değiştirmiyoruz" dedi.

"BAŞKA ÜLKE YOK"

1982 anayasasının hazırlandığı andan itibaren tartışıldığını belirten Çiçek, "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar tartışılan ancak hala değiştirlemeyen anayasa yoktur" dedi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'la ilgili de bir bilgi aktaran Çiçek, "82 anayasası hazırlanırken kendisi baro başkanıydı ve o sıfatla anayasaya karşı çıkmıştı" şeklinde konuştu.

"BİREY ÖN PLANA ÇIKMALI"

Ayrıca Çiçek, 82 anayasasında, devrin koşullarıyla da ilgili olarak devletin fazla ön plana çıktığını ve bireyin ikinci planda kaldığını, bunun artık değişmesi gerektiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü, AB üyeliği için de değişikliğin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Çiçek'in diğer açıklamaları şöyle:

- Tartışmaları kesmenin yolu referandum olabilir.

- Kararı millet verir söylenecek şey kalmaz.

- Vatandaşa güveniyoruz, ne derse o olur...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber