Muş'ta 1 yaşında ilkokul diploması sahibi olanlar var

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Mart 2010 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, bölgede çocukların kimlik yaşı ile fiziki yaşı arasında büyük farklar olduğunu belirterek, "Muş'ta 1 yaşında diploma sahibi olanlar var. Hatta ilköğretim çağında gözüküyor, adresine gittiğimizde çoluk çocuk sahibi biriyle karşılaşıyoruz" dedi.

Bayraktar, makamında düzenlediği basın toplantısında, bölgede gerçek yaşı ile kimlik yaşı birbirinden farklı olan, gerçekte 14 yaşında ancak nüfusa yeni kaydedildiği için yaşı çok küçük olan çocukların bulunduğunu söyledi.

Kimlik yaşı ile fiziki yaşı uymayan bin 613 çocuğun olduğunu açıklayan Bayraktar, şöyle konuştu.

"En büyük sıkıntılarımızdan biri de kimlik yaşı ile fiziki yaşın birbirini tutmamasıdır. İlköğretim çağında gözüküyor, adresine gittiğimizde çoluk çocuk sahibi biriyle karşılaşıyoruz. Bu bölgede genellikle ailelerimiz ölen çocuğunun yerine yeni doğan çocuğunu devam ettiriyor. Bir de ilkokula gideceği zaman ailelerin aklına geliyor ve o zaman kimlik çıkarıyor. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen bir yaşında gözüküyor. Biz de bir yaşında diploma alan çocuk var. Bu çocuğa bir taraftan diploma veriyoruz ama 8 yıl sonra da devamsız çocuklar arasında gözüküyor. İki yıl önce çocukların fiziki yaşına bakılıyordu. O yüzden çocukların kimlik yaşı küçük olmasına rağmen kaydı yapılıyordu. İki yıl önce yayımlanan yönetmelikten sonra çocukların kimlik yaşını esas alıyoruz. Bu şekilde yaşı küçük olanları takip ettirip yaş tashihi yaptırıyoruz."

Sisteme kayıtlı olmasına rağmen çok sayıda çocuğa adreslerinde ulaşamadıklarını belirten Bayraktar, "Çocuk ilköğretim çağında gözüküyor, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine baktığımızda bu öğrenci ilköğretimde devamsız gözüküyor, fakat aynı öğrencinin orta öğretimde eğitimine devam ettiğini tespit ediyoruz. Bu şekilde olan 936 öğrencimiz var" diye konuştu.

Bayraktar, ilköğretim çağında olup da okul öncesi eğitim alan 500 civarında öğrencinin olduğuna da dikkat çekti.

"ŞNT'DEN FAYDALANMAK İÇİN ÖLÜM KAYDI YAPTIRMIYORLAR"

Bölgede eğitim çağında görünen ancak hayatta olmayan 820 çocuğun tespit edildiğini kaydeden Bayraktar, konuşmasını söyle sürdürdü.

"Bazı aileler bölgede çocuk parası olarak bilinen Şartlı Nakit Transferi'nden (ŞNT) faydalanmak için ölen çocuklarının kayıtlarını düşürmüyorlar. Aileler müracaat ettiği zaman bu yardımdan faydalanabiliyor. Bu konuda gerekli takibin yapılması lazım. İl genelinde öldüğü halde kayıttan düşürülmeyen 820 çocuk var. Burada sorumluluk aileye düşüyor. Biz çocuğun öldüğünü söylesek de bir şey değişmez. Sadece okul olarak aileye ulaşıp 'çocuğun nüfus kaydını düşürün' diyoruz. Öldüğünü biz tespit ediyoruz ama kağıt üzerinde ölüm raporu olmadığı sürece yapabileceğimiz bir şey yok."

"AİLELERİNİN HATASINI ÇOCUĞA YÜKLEMEMİZ DOĞRU OLMAZDI"

Çocuklar mağdur olmasın diye 2009-2010 eğitim-öğretim yılına kadar fiziki yaşı yeterli olan ancak kimliği bulunmayan çocukları da okula kabul ettiklerini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi.

"Ailelerinin hatasını çocuğa yüklememiz doğru olmazdı. Bu yıla kadar fiziki yaşına göre okula devam ettirdik. Diplomaya almaya gelinceye kadar kimliklerini çıkarıyorlardı. İlimizde 125 bin öğrenci var. Bu öğrenciler arasında kimliğe göre 1 yaşında bile diploma sahibi olan çocuklar olduğunu biliyoruz. Ancak artık çocukların kimliksiz kalmaması, gerçek yaşı ile kimlik yaşının uyumlu olması için sıkı bir takip ve denetim yapıyoruz. Çocuklarına kimlik çıkartmayan aileler hakkında yasal işlem yapılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber