Diyanet ilanındaki tartışmalı konular

Diyanet İşleri Başkanlığının 4/B'li personel alım ilanı geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı. İlan edilen sözleşmeli pozisyonlara başvurular 31 Mart 2010 tarihinde sona erecektir. İlan metninde yer almış bazı hususlar, diğer kurumların sözleşmli personel alımına da yol gösterebilecek veya yapılan yanlışların aynen devam ettirilmesine yol açacak niteliktedir. Söz konusu bu hususlara ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2010 00:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SÖZLEŞMESİ FESİH EDİLEN 4/B'LİYE 1 YIL CEZA

657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (B) bendine eklenen ve 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanacak olan hüküm şu şekildedir:

?Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.?

Diyanet ilanında ise "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca yerleştirilmiş olup halen sözleşmeli vaiz, sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi, sözleşmeli imam-hatip ve sözleşmeli müezzin-kayyım olarak görev yapmakta olanların farklı unvanlara müracaatları kabul edilecek, görev yaptıkları unvanlara müracaatları kabul edilmeyecektir." şeklinde bir belirleme yapılmıştır.

Esasların ?Unvan değişikliği" başlıklı Ek 4. Maddesi şu şekildedir:
"Sözleşmeli personelin, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için öngörülen ilk defa hizmete alınma prosedürüne riayet edilmesi kaydıyla, unvan değişikliği mümkündür.?

Sanıyoruzki bu hükme dayanılark, çalışan sözleşmelinin başka bir unvana yapacağı başvurular kabul edilmektedir. 2010 yılı Ocak ayından sonraki alımlarda, bu yönde bir düzenleme ilktir. 12 Mart 2010 tarihinde ele aldığımız dosyaya ek olması açısından bu hususun önemli olduğunu düşünüyoruz.

1 YILLIK CEZANIN UYGULAMA DÖNEMİ

Diyanet İşleri Başkanlığının ilanında şu şekilde bir belirleme yapılmıştır: "Sözleşmeli vaiz, sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi, sözleşmeli imam-hatip ve sözleşmeli müezzin-kayyım olarak görev yapmakta iken, istifaen görevlerinden ayrılanların müracaat tarihi itibariyle 1 yılı dolmadıkça müracaatları kabul edilmeyecektir. Bu durumda olduklarının sonradan anlaşılması halinde sözleşmeleri iptal edilecektir."

Bu belirleme doğru bir belirleme değildir. Zira 657 sayılı Kanuna eklenen hükmün 1/1/2010'dan itibaren geçerli olduğu kanunun yürürlük maddesinde düzenlenmiştir. Dolaysıyla sadece 1/1/2010'den sonraki istifalar dikkate alınarak 1yıllık ceza uygulaması yapılmalıdır.

DİYANET SABIKA BELGESİ İSTEMEMELİYDİ

31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ?Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik? in 8. Maddesinin(f) fıkrası şu şekildedir:

"f) Başvuru sahibinden adlî sicil kaydı istenmez, bunun yerine yazılı olarak beyan istenir. Başvurunun form kullanılarak yapıldığı hâllerde, formda adlî sicil beyanı bölümü ayrılır. İdare, beyanın doğruluğunu adlî sicil bilgilerini verebilecek mercilerden teyit eder. İlgili merciler, gerekli bilgileri, teknik altyapısı hazır olan kurumlara elektronik ortamda derhal, diğer hâllerde en geç üç işgünü içinde verir."

Diyanet'in istediği belgeler arasında ise "5-Sabıka kayıt belgesi (Sabıka kaydı bulunanların ayrıca mahkeme kararı)" bulunmaktadır.

Diyanet'in 1500 kişilik sözleşmeli personel alımına 10.000 den fazla kişinin başvuracağı tahmin ediliyor. Adayların 5 TL karşılığında aldıkları sabıka kaydı belgesi büyük bir kaynak ve zaman israfına neden olmaktadır. Söz konusu düzenleme uygun olmamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber