Başbakanlık, hangi kurumların 'Mercedes' aldığını inceliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Mart 2010 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Amerika'yı sarsan 'Mercedes' skandalını mercek altına aldı. Mercedes'in üretimini yapan Daimler'in, aralarında Türkiye'den de bulunduğu 22 ülkede 'rüşvet dağıttığı' iddiası, Başbakanlık Etik Kurulu'nu harekete geçirdi

ABD'de hazırlanan dosyada, Burhan Özfatura döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT'ta ile Ankara'da polis teşkilatına otobüs satışında, kamu görevlisi bazı kişilerle rüşvet ilişkisi yaşandığı iddiasına yer verilmesi, Etik Kurul tarafından incelemeye alındı.

Etik Kurulu, dava dosyasında 'Mr. x' ve 'Mrs. x' rumuzlarıyla yeralan Türk kamu görevlilerinin kim olduğuna dair araştırma yapılmasını kararlaştırdı. Basında çıkan haberleri 'ihbar' kabul eden Etik Kurulu Başkanvekili Erdoğan Kesim, inceleme için Cuma günü bir raportör görevlendirdi. Raportörün, Mercedes araç alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarını inceleyecek. İnceleme çerçevesinde oluşturulacak 'ön rapor' Kurul'a sunulacak. Rapor, ciddi bulunduğu taktirde soruşturmanın derinleştirilmesi istenecek. Soruşturma sonucu, kamuya araç alımıyla ilgili hazırlanacak etik ilke kurallarının da kamuoyuna sunulması bekleniyor. Yine Kurul, inceleme çerçevesinde rüşvet aldığı iddia edilen kamu görevlilerini belirleyebilirse, Etik Yönetmeliği gereği bu durumu ilgili birimlere bildirecek. Etik Kurulu'nun aldığı kararların bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak kişilerle ilgili tespitler, ilgili kurumlara gönderilerek bu kişiler hakkında adli ve idari takibat başlatılması sağlanıyor.

Özfatura, 'kendileri yemiştir' demişti

ABD Adalet Bakanlığı, Daimler'e 10 yıl boyunca aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülkede satış yapabilmek için on milyonlarca euro rüşvet dağıttığı iddiasıyla dava açtı. Dava çerçevesinde İzmir'de belediyeye bağlı ESHOT'un da adı geçince gözler, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'ya çevrildi. Özfatura, bu yöndeki iddialar için Kendileri parayı yemiş, dosyaya Bayan X'e verdiklerini yazmıştır' açıklamasını yapmıştı.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber