Kıdemli üstçavuş, ordudan neden atıldığını para vermeden öğrenecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2010 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde binlerce insan fişlendi, bir o kadar insan, sözde 'irticai faaliyetler' kapsamında 'disiplinsiz' suçlamasıyla ordudan atıldı. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) mağdurlarından biri olan Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, yıllardır ordudan neden atıldığını öğrenmeye çalışıyor.

Anayasa değişikliği paketi kabul edilirse, YAŞ kararlarına yargı yolu açılacak. Kalkan, böylelikle yıllardır öğrenemediği atılma gerekçesini mahkeme yoluyla öğrenmiş olacak.

YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, ordudan neden atılmak istediğini öğrenmek isteyince ilginç bir taleple karşılaşmış. Bilgi edinmeye başvuran Kalkan'a, o zamanın parası ile "70 milyon ver, neden atıldığını söyleyelim" cevabı verilmiş. Kalkan, olayı şöyle anlattı:

"Yıllardır ordudan neden atıldığımı araştırıyorum. Hala bunu bilmiyorum. Şu ana kadar bana kimse 'sen şundan ayrıldın' demedi. Sebebini öğrenmek için 1999'lı yıllarda bilgi edinmeye başvurdum. Bilgi edinmeye internetten başvurduğumda bana cevaben o zamanın parasıyla '75 milyon para yatır, söyleyeceğiz' dediler. Maddi durumum yeterli olmadığı için 75 milyonu yatırmadım ve onu da tam öğrenemedim. Mahkeme yolumuz kapalı dendi. İnsan Haklarına başvuracaktık. O zaman bizden sadece çeviri için 200 dolar istediler. Maddi durumum müsait olmadığı için veremedim. OYAK'tan halen maaşımdan kesilen parayı almış değilim. 'Disiplinsiz' diye ayırdılar. Ama bir savunma dahi vermedim. Bugün mahkeme yolu açılsa, hakime 'ben niye ayrıldım bilmiyorum' diye soracam. Gerçekten bilmiyorum, bir tanesi çıkıp sen şundan ayrıldın desin. İrtica şu demek desin. Ben irticanın da ne demek olduğunu bilmiyorum. Herkes irtica irtica diye konuşuyorda, hiç bir Allah'ın kulu çıkıp da televizyonda 11 senedir ayrıldım, irtica şudur demedi. Ben sözcük anlamına baktım, irtica sadece 'geri kalmak, geriye dönmek' anlamında. Bu Peygamber Efendimiz zamanında puta tapanlara denen irticaymış. İrtica puta tapanlara deniyor, biz puta tapmıyoruz ki; Allah'a tapıyoruz."

Anayasa değişikliği paketinde YAŞ kararlarına yargı yolunun açılacak olmasına sevindiğini dile getiren Kalkan, bunun çok erken yapılması gereken bir şey olduğunu ve geç kalındığını vurguladı. Vatandaşların normalde nerde olursa olsun eşit olduğuna dikkat çeken Kalkan, "Kimi sivilde, kimi askerde yargılansın; öyle birşey olmaz. Herkes hakkını arayabilmesi lazım. Bu insanlığın gereğidir. Çok çok geç kalınmıştır. Belki 50 yıl önce olması gereken birşey. Herkes için adalet ve eşitlik. Sonuçta biz insanız." dedi.

Bilgi edinmeye 'neden atıldığını' yeniden sorduğunu açıklayan Kalkan, hala cevap gelmediğini belirtti. Anayasanın değişmesi halinde mahkemeye başvuracağını dile getiren Kalkan, kanun değişikliğiyle para ödemeden ordudan neden atıldığını öğrenebileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber