Kontör devri bitiyor, cepte en düşük yükleme 5 TL'ye inecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mart 2010 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

1 Nisan'dan itibaren kontör yerine TL sistemi geliyor. Birçok avantajı da beraberinde getirecek sistem sayesinde daha önce hattın kapatılmaması için gereken ?20 TL tutarındaki kontör' şartı 5 TL'ye inecek

Cep telefonu aboneleri için kontör dönemi bitiyor. 1 Nisan'dan itibaren aboneler kontörü bırakıp TL'ye dayalı sisteme geçecek. Yeni dönemde aboneler ?TL kartı' satın alarak hattına yükleyecek ve harcadığı parayı da yine ?TL bakiyesi' olarak görecek. Kontör yerine TL'ye dayalı tarifelendirme sistemi birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Daha önceki uygulamada hattın kapatılmaması için gereken ?20 TL tutarındaki 100 kontör' 5 TL'ye inecek. Yeni uygulamada ayrıca faturalı hatlardaki gibi 6 ay geriye dönük olarak ?detay bilgi' alınabilecek. yeni sistemle ilgili bilgi veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ?Kontörden para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek? dedi.

CEPTE MUAMMA DÖNEMİ BİTİYOR

Kontör uygulamasını ?muamma' olarak nitelendiren Acarer, hiç kimsenin kontörü tam olarak tarif edemediğini söyledi. Yapılan düzenlemeyle cep telefonu ile yapılan görüşmelerin 1 Nisan'dan itibaren kontör olarak değil TL olarak tanımlanacağını dile getiren Acarer, şunları kaydetti: ?Kontörden, para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek. İstenirse, görüşme bedellerinin detayı 6 ay öncesine dönecek kadar verilecek. Faturalı hatlarda bu mümkündü, ön ödemeli hatlarda bu yoktu. Ön ödemeli hatlara da bunun getirilmesi son derece önemli.?

ABONEYE TANINAN LİMİTLER DÜŞÜYOR

Ön ödemeli hatların 3 ay içinde 100 kontör yüklenmemesi durumunda 1 ay süre ile aramaya kapatıldığını, 1 aylık sürede yükleme yapılmaması durumunda ise kullanıma kapatıldığını hatırlatan Acarer, bu konuda bir düzenleme yaptıklarını da söyledi. Operatörlerin aboneleri, en az yaklaşık 20 TL tutarında 100 kontör almaya zorladıklarını anlatan Acarer ?Aldığımız Kurul kararına göre, 1 Nisan'dan itibaren ön ödemeli hat kullananların 3 ay içinde yükleme yapmaları gereken miktar 5 TL olacak. Abonelerin 10 TL ve üzeri yükleme yapmaları veya bu abonelere 10 TL ve üzeri transfer edilmesi durumunda hatların aktif kullanılabildiği süre 6 ay olacak? dedi. ? EKONOMİ SERVİSİ

Tüketiciler kolay kıyaslama yapacak

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, Turkcell'in 26 milyon HazırKart'lı müşterisinin kontörden TL kullanımına ?kesintisiz, kolayca ve aynı anda hızlıca' geçebilmesi için tüm ekipleri ve altyapısını geçişe hazırladığını söyledi. Develioğlu, kontörden TL'ye geçişle birlikte müşterilerin telefon kullanımlarını daha rahat takip edebileceğini kaydetti. 1 Nisan'dan itibaren kalan kontör bilgilerini göndermenin zorunlu olacağını belirten Develioğlu, bu bilgilendirme ile tüm mobil operatör müşterilerinin yaptıkları her görüşme sonunda aldıkları hizmetin kullanım tutarını ve hesaplarında kalan TL tutarını görebileceğini, böylece kıyaslama yapmanın kolaylaşacağını ifade etti. Develioğlu ?1 Nisan itibariyle cebinizdeki kontörler değer kaybetmeden hattınıza TL olarak yüklenecek. Müşterilerimiz, kalan TL miktarını eskisi gibi sorgulayabilecek, tüm kontör yükleme kanallarını TL yüklemek için kullanılabilecek. Örneğin 150 kontör kartı satın aldığınızda 31 Mart 2010 tarihinde geçerli tavsiye edilen satış fiyatı olan 31 TL hattınıza yüklenecek? dedi.

Abone ?detay' isteyebilecek

Kontör'den TL'ye geçişle birlikte aboneler en az son altı aylık kullanım detayı bilgilerini SMS veya çağrı merkezi yoluyla takip edebilecek. Ayrıca abonenin talep etmesi halinde posta yoluyla bu kullanım detayları gönderilebilecek. Aboneler, kullanım detayı bilgilerine, gerekli güvenlik tedbirleri sağlanarak, internet üzerinden de ücretsiz olarak erişebilecek.

Kafa karışıklığına son

Kafa karışıklığına neden olan kontör sistemi tüketici mağduriyetini de önleyecek. Vatandaş konuşmasını ?kuruşu kuruşuna' yapacak. Yani vatandaş 15 saniye konuşup 1 kontör ödemek yerine ?konuştuğu kadar kuruş' ödeyecek. Örneğin bir firmanın ücretlendirmesi 6 saniyede 1 kontör şeklinde oluyor.

Yani 6 saniyelik görüşmeye de 60 saniyelik görüşmeye de aynı ücret ödeniyor. 66'ncı saniyede ikinci kontör alınıyor. Kuruşa geçince bu durum olmayacak

TL sistemi kontör dolandırıcılarına darbe vuracak

1 Nisan'dan itibaren cep telefonlarında konuşma ücretlerinin kontör yerine kuruş olarak hesaplanmasına geçiş, kontör dolandırıcılığına da darbe vuracak. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve GSM operatörleri arasında imzalanan protokol gereğince şüpheli transferlerde artık bloke uygulanabilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son dönemde artış gösteren kontör dolandırıcılığı vaka bildirimi günlük ortalama 200'ü buluyor. Mali boyutu ise yıllık 100 milyon dolar.

Emniyet kontör dolandırıcılığına karşı önlemi, kuruşlu ücretlendirme olarak buldu. Adalet Bakanlığı ve GSM şirketlerinin de katılımıyla hazırlanan protokolle, şüpheli transferler bloke edilip, takibe alınacak. Kontör dolandırıcılığını bitirmeyi hedefleyen Emniyet'in ikinci planı ise, cep telefonu hatlarına yüksek miktarlarda para yüklenmesini kademeli olarak gerçekleştirecek bir programı hayata geçirmek. Plana göre, hatlara bir seferde yüklenen para 100 TL ile sınırlandırılacak. Belli bir konuşma ve bekleme süresinin ardından diğer para transferleri yapılabilecek. Yeni kullanıma açılmış hatlara para aktarımı takibe alınıp, şüpheli durumlarda bloke uygulanacak. ? ZAFER KÜTÜK ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber