Mehmet Ali Şahin: "Hizmetliye de, genel müdüre de 60 milyon lira eşit zam yapacağız"

Haber Giriş : 14 Temmuz 2003 05:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehmet Ali Şahin: "Hizmetliye de, genel müdüre de 60 milyon lira eşit zam yapacağız"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yılın ikinci yarısı için memurlara 60 milyon lira seyyanen zam yapmayı düşündüklerini, hizmetliye de, genel müdüre de aynı miktarda zam yapılacağını söyledi. CNN-Türk'te yayımlanan Kafe Siyaset programında Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ve Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Mete Belovacıklı'nın sorularını yanıtlayan Mehmet Ali Şahin, memurlara, işçilere önerdiklerinin altında bir zam veremeyeceklerini söyledi.
Çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını kaydeden Başbakan Yardımcısı Şahin, prensip olarak, 1 milyon 750 bin memura eşit miktarda yani seyyanen zam yapacaklarını belirtti. 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yapılacak zammın bugün veya yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacağını belirten Şahin, 60 milyon liralık seyyanen zammın ortalama yüzde 9 artışı ifade ettiğini söyledi.
Hizmetliye de, genel müdüre de aynı miktarda zam yapılacağını, böylece az maaş alan ile çok alan arasındaki uçurumu birazcık da olsa kapatmış olacaklarını dile getiren Şahin, bu zammın düşük ücretli memurlara yüzde 15, genel müdürlere de yüzde 2,5'luk artış olarak yansıyacağını belirtti. Şahin, düşük maaş alan memurların toplam içindeki payının yüzde 41-45 oranında olduğunu, maaşlara en çok itirazın da bu kesimden geldiğini kaydetti.
Memura yüzde 7'nin üzerinde yapılacak her 1 puanlık artış 100 trilyon liralık ek kaynak temin edilmesi ihtiyacı doğuruyor. Yaklaşık yüzde 9 oranındaki artış nedeniyle 200 trilyon liralık ek kaynak ihtiyacı doğmakla birlikte, bu farkın Maliye Bakanlığı'nın yedek olarak ayırdığı ödeneklerinden rahatlıkla karşılanması bekleniyor.

Kamu Yönetimi Kanunu
Kamu reform çalışmalarına da değinen Şahin, merkezi yönetimin yeniden yapılandırılması ve yerel yönetime yetki devrini düzenleyen Kamu Yönetimi Kanunu çıkarıldıktan sonra yerel yönetimlerle ilgili yasalarda da bu doğrultuda değişikliğe gidileceğini söyledi. Şahin, bu konudaki tartışmaların devam ettiğini vurgularken, yerel yönetimlerle ilgili düzenlemeyi 'AKP yapamazsa başka hiçbir partinin gerçekleştiremeyeceğini' savundu.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu da yeniden ele alacaklarını kaydeden Şahin, 8 kişiden oluşan bir heyetin 4 aydır bu konu üzerinde çalıştıklarını bildirdi. 1965'te çıkarılan bu kanunun birçok kez değişikliğe uğradığını kaydeden Şahin, uzmanların, getirecekleri düzenlemeyi AB ülkelerinin bile üzerinde bulduğunu söyledi. Mehmet Ali Şahin yapılacak değişiklikle hizmet sınıflarının kaldırılarak unvanların esas alınacağını; genel idare sınıfı, genel sağlık hizmetleri gibi sınıflamaların kaldırılacağını dile getirdi.

Demeç vermeye esneklik
Yasada, demokratik bir açılım sağlanmaya çalışıldığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şahin, demeç verme yasağının esnetileceğini, şehir dışına çıkışlarda iznin bilgilendirmeye dönüşeceğini belirtti. Şahin sözleşmeli statüde çalıştırma imkânı getirileceğini de sözlerine ekledi.
Başbakan Yardımcısı Şahin yeni düzenleme ile istisnai kadrolara alımlarda da 'belli bir süre çalışma' zorunluluğu getirileceğini bildirdi. Şahin, "Bu yasa çıktıktan sonra soracağız; sözleşmeli mi, memur mu olacaksınız" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber